Sportlövő-vb – Sidi és Péni is lemaradt a döntőről, nincs magyar kvóta légpuskában

Akt.:
Budapest/Csangvon – Férfi és női légpuskában sem jutott döntőbe magyar versenyző a dél-koreai Csangvonban zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság hétfői versenynapján, melyen Sidi Péter a 11., Péni István pedig a 12. helyen zárt.

Érmes, egyúttal olimpiai kvalifikációs reményekkel várta a hétfőt a magyar küldöttség, mivel a férfi puskások 10 méteres versenyében az egyik legnagyobb favoritnak Péni István számított, aki idén szinte minden versenyén kiemelkedően teljesített, és a világranglista vezetőjeként érkezett a vb-re. Az UTE lövője mellett ráadásul a magyar csapat másik reménysége, a légpuskában háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ötödik Sidi Péter is ott volt a mezőnyben.

A két magyar közül ezúttal a komáromiak 39 éves versenyzője, Sidi teljesített jobban, ám a fináléról ő is lemaradt, bosszantóan kis különbséggel: 627,8 körrel zárta a viadalt, s a végelszámolásnál kiderült, mindössze három tizeddel kellett volna jobb eredmény a döntőhöz.

Sidi a verseny után éppen arról beszélt – a magyar szövetség tájékoztatása szerint -, hogy az utóbbi időben nem először fordul elő vele, néhány tizeddel kiszorul a versenyek döntőjéből, ami nagyon bosszantja, különösen azért, mert a fináléban akár nyerhetett is volna.

Péni István versenye a lehető legrosszabbul kezdődött, az első lövése mindössze 9,2 kör volt, majd a második is csak 9,9, így rögtön nagy hátrányból indult, s mivel a folytatásban nem tudott a végéig stabilan erős tízeseket produkálni, 626,8 körrel 12. lett.

“Szomorúak vagyunk, sajnos, nem úgy sikerült ez a verseny, ahogy szerettem, szerettük volna. Petinek és nekem is nagyon kevés kellett volna a döntőhöz. Az elején volt két nagy hibám, ez nem egy szerencsés indítás. Utána próbáltam onnan visszahozni, de sajnos, nem sikerült” – értékelt csalódottan Péni István.

A szám harmadik magyarja, Somogyi Péter 622 körrel az 53. helyen végzett.

A csapatversenyben szintén kevéssel maradt el a nagy eredménytől a három magyar puskás, mivel csupán 1,9 körrel ért el kevesebbet, mint a bronzérmes dél-koreai trió. Igaz, ez végül csak a hetedik helyhez volt elég.

A nőknél a mindössze 17 éves Dénes Eszter jó teljesítményt nyújtott, 621,5 körrel az 59. helyet szerezte meg, Zwickl-Veres Kata pedig 617,4 körrel a 94. lett.

A férfiak versenyében az alapban és a fináléban is remeklő orosz Szergej Kamenszkij szerezte meg világbajnoki címet, a nőknél pedig a hazai Hana Im győzött. Mindkét számban az első négy helyezett szerzett indulási jogot országának a tokiói játékokra.

Eredmények

férfi légpuska, világbajnok:

Szergej Kamenszkij (Oroszország) 248,4 kör
2. Petar Gorsa (Horvátország) 247,5
3. Miran Maricic (Horvátország) 227,3
…11. Sidi Péter 627,8 (alapverseny)
12. Péni István 626,8
…53. Somogyi Péter 622

csapat, világbajnok:

Kína 1887,4 kör
…7. Magyarország 1876,6

férfi trap, világbajnok:

Alberto Fernandez (Spanyolország) 48 korong
2. Erik Varga (Szlovákia) 47
3. Abdulrahman al-Fajhan (Kuvait) 32

csapat, világbajnok:

Kuvait 360 korong

női légpuska, világbajnok:

Hana Im (Koreai Köztársaság) 251,1 kör
2. Anjum Moudgil (India) 248,4
3. Dzsung Eun He (Koreai Köztársaság) 228
…59. Dénes Eszter 621,5 (alapverseny)
…94. Zwickl-Veres Kata 617,4

csapat, világbajnok:

Koreai Köztársaság 1886,2 kör

– MTI –