Spóroljunk; de hogyan?

Debrecen – Mert az autó sem megy úgy, mint régen, és a lakásra is ráférne egy alapos felújítás.

„Hova tegyem a megtakarításomat?” – ez az első kérdés, ami talán önben is felmerült, amikor úgy döntött, hogy nem költi el a teljes jövedelmét, hanem annak egy részét félreteszi, mert gondol a jövőjére is.

Ezer oka lehet

Mert az autó sem megy úgy, mint régen, a lakásra is ráférne egy alapos felújítás, elég jó esze van a gyereknek, tovább szeretne tanulni, vagy lassan látótávolságra kerül a nyugdíj és még számos különféle oka lehet annak, amiért megtakarít. Amit csak ön tudhat, ami önre jellemző, ami az ön személyes élethelyzetéből fakad. A megtakarítási megoldást a személyes céljaihoz, vágyaihoz kell kiválasztani. Mi a magyar valóság? Egy friss reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság miben tartja megtakarításait: a megkérdezettek 20 százaléka lekötetlenül tartja folyószámláján, 17 százaléka bankbetétben, és 15 százalék azoknak az aránya, akik inkább otthon, készpénzben őrzik pénzüket. Vagyis „dunsztosüvegben és párnacihában” tartjuk pénzünket, jobb esetben az 1-2 százalékot kamatozó bankbetétben (miközben a jegybanki alapkamat sosem látott mélységben van). Ami nem is rossz megoldás, amikor néhány havi jövedelmünknek megfelelő, gyorsan hozzáférhető megtakarításról, a vésztartalékunkról van szó. De…

Mi volt a titka?

Miért is választották annak idején olyan sokan a bankbetéteket? Mert biztonságosak és kiszámíthatóan, fixen kamatoznak. Vannak ma már olyan megoldások, melyek legalább olyan biztonságosak, mint a betétek, de magasabb hozamot kínálnak. A garantált alapokba fektetőket többnyire kettős cél vezérli: hozzáférni a kockázatos, de kimagasló nyereséget produkálni képes piacokhoz úgy, hogy a tőkénk nem kerül veszélybe. Hogy lehet ez? Első eset: bejön a kockázatos befektetés. A 10 százalékos kockázatos eszköz ha megtízszereződik, tehát kimagasló nyereséget produkál, akkor a portfóliómat megdupláztam. Ha a kockázat jön be és bukom a befektetés 10 százalékát, a másik 90 százalék még így is hozott annyit, hogy a pénzemnél vagyok.

HBN

Címkék: ,