Spirituálék és gregorián énekek – chilei kórus ingyenes koncertje a a Nagytemplomban

Spirituálék és gregorián énekek – chilei kórus ingyenes koncertje a a Nagytemplomban
© Fotó: Tabancura Kollégium
Debrecen – A Tabancura Kollégium Fiúkórusa (Chile) ad ingyenes jótékonysági hangversenyt május 23-án szerdán 19 órától a Debreceni Református Nagytemplomban.

Az este folyamán meglepetésként elhangzik a chilei kórustól Kodály Zoltán Esti dal című kórusműve, melyet a debreceni Lautitia Gyermekkarral közösen adnak elő. Vezényel: Nemes József.

A világhírű Tabancura Kollégium Fiúkórusa – amely több mint 12 ezer kilométerről érkezik Debrecenbe – 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a közös éneklés örömét az iskola tanulói körében. Az évek során több korosztályt is sikerült megszólítani és a tagok közé csábítani, így a kezdeti kamarakórusi felállás mára csaknem ötventagú kórussá fejlődött. A kórusban a férfi énekhangok teljes repertoárja (basszus, bariton, tenor és kontratenor) fellelhető.

Az elmúlt években több nagy sikert tudhat maga mögött a Tabancura Fiúkórus: 2016-ban a Crecer Cantandon, a legjelentősebb chilei iskolai kórusversenyen első helyen végeztek, az elmúlt évben pedig a CorpArtes színpadán 130 zenésszel együtt több ezres közönség előtt szerepeltek. A kórus a legfontosabb feladatának a különféle egyházi szertartásokon végzett szolgálatot tekinti, de az intézmény falain kívül is egyre gyakrabban mutatja be repertoárját.

A heti rendszerességű közös próbák mellett az egyes szólamok és a szólisták külön-külön is találkoznak minden héten a vezetőjükkel, hogy tökéletesítsék az énekhangjukat. 2017-ben bővítették a repertoárjukat egyházi és világi kórusművek sorával, lehetővé téve ezzel azt, hogy az egyházi felkéréseken kívül egyre több állami rendezvényen is végezhessenek szolgálatot.

A debreceni koncerten is elhangoznak néger spirituálék, gregorián énekek, valamint többek között Handl, Rimszkij-Korszakov, Palestrina és Kodály Zoltán zeneművei is.

HBN