Spanyolországban elfogtak egy férfit, akitől a párizsi boltban gyilkoló terrorista vehette a puskáját tavaly

Madrid – Elfogtak a spanyol hatóságok egy francia fegyverkereskedőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő juttatta fegyverhez Amedy Coulibaly-t, aki tavaly januárban egy párizsi kóser szupermarketben túszokat ejtett és ölt meg – közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

A tárca közleménye szerint a férfit a dél-spanyolországi Rincón de la Victoria településen vették őrizetbe.

Az elfogott férfi Antoine Denive 27 éves francia állampolgár, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. A hatóságok szerint a támadás utáni hetekben hagyta el Franciaországot, és azóta bujkált hamis dokumentumokkal. Vele együtt őrizetbe vettek egy szerb és egy montenegrói állampolgárt is.

Az illetékes bíróság már döntött Denive előzetes letartóztatásáról, aki tagadja az ellene felhozott vádakat, és hozzájárult, hogy kiadják Franciaországnak.

Az Amedy Coulibaly által elkövetett támadás összefüggésben volt a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében történt mészárlással, amelyben 12-en vesztették életüket, 11-en pedig súlyosan megsebesültek. Coulibaly azért ejtett túszul 19 embert az élelmiszerboltban, hogy a rendőrök futni hagyják a terroristákat, akik a szerkesztőségben gyilkoltak. A francia hatóságok végül mindhárom terroristát megölték. Az élelmiszerbolt elleni támadás előtti napon Coulibaly megölt egy rendőrt.

Coulibaly néhány nappal a merényletek előtt Madridban járt, ahol a repülőtérre kísérte ki feleségét és három rokonát, akik Isztambulba utaztak.

A tavaly januári párizsi merényletekben összesen 17-en vesztették életüket.

– MTI –