Sötétben minden…

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Jók az emberek. S nemcsak így év vége, az új év kezdete tájékán, a szeretetről elnevezett ünnep környékén. Máskor is szívesen adnak ezt-azt a rászorulóknak. Legalábbis magam, saját bőrömön, ezt tapasztalom. T. Szűcs József írása.

Lehet persze, hogy az adakozók látása sem idomult eléggé a korai sötétedéshez. Ezért eshet meg, hogy a sötétben sokan minden cipekedő (öreg)embert hajléktalannak vélnek. S jó lelkűen a kezébe nyomnak egy zacskó péksüteményt, vagy felé dobnak egy százas pénzérmét. A gond csak az, illetve dehogy az, hogy például eme sorok írója, akit szintén jó néhányszor néztek szerencsétlen sorsú csövesnek (sötétben), jelen pillanatban és tudomása szerint, (még?) nem az utca lakója. Mi több, maga szintén szokott apróbb adományokkal segíteni embertársain.
Miért vélnek mégis, viszonylag nem is olyan ritkán éhező hajléktalannak? Manapság talán leginkább azért, illetve akkor, amikor bevásárlás után vagy egyéb okból méretes csomagokat, szatyrokat húzgálok magammal, rosszabb esetben (szinte) magam után. Úgy látszik ennyi már elég ahhoz, hogy viszonylag konszolidált öltözékem és (talán) kinézetem ellenére, ide-oda kóborló, éjjeli menedékhelyet kereső utcalakónak tűnjek.

Persze, az még mindig jobb, ha kenyérrel dobnak meg, mintha kővel tennék ugyanezt. Ám ha túlságosan nagy (legalábbis terjedelmét tekintve) bevásárlást csinálsz, s nem akarod, hogy az aligha kívánt életvitel fagyos lehelete csapjon meg, okosabb ha egy autóval rendelkező családtagot hívsz segítségül. Vagy ha nem teszed meg, akkor a buszmegálló felé cipekedve ne kezdd el kimagyarázni magad egy ilyen helyzetben. Hanem nyugodtan vedd csak el a feléd nyújtott tejes kiflit. Hisz azok többségének, akiknek most éhségét oltaná ez a néhány falat, valaha szintén nem gondolták, hogy egykor ennek a néhány harapásnak is szűkében lesznek. S bizonyára fokozatosan kellett hozzá szokniuk, ráébredniük sorsuk rosszra fordulása mellett az utcai adományok elfogadásának lelki tehertételéhez is.​

– T. Szűcs József –