Sötétben és tét nélkül versenyezhet hétvégén Hamilton

Akt.:
Sötétben és tét nélkül versenyezhet hétvégén Hamilton
© Fotó: Clive Rose / Getty Images
Abu-Dzabi - Egy nagyon hosszú Forma–1-es szezon végéhez közeledünk, amelynek a hétvégén csendes levezetése következik. Idén (2010 és 2014 után) ismét az Egyesült Arab Emírségek fővárosában ér véget a szezon, egy immáron tét nélküli futammal.

Tavaly Lewis Hamilton domináns versenyzéssel megszerezte az Abu-Dzabi Nagydíj győzelmét és ezzel második világbajnoki címét is. Legnagyobb vetélytársa, Nico Rosberg egy kör hátránnyal a 14. helyen ért célba, így elvesztette esélyét első világbajnoki címének megszerzésére – írja az Amber PR.

Az Abu-Dzabi futam ismét rendhagyó lesz, hiszen napnyugtakor kezdődik és sötétben folytatódik, ami a hőmérséklet szempontjából pont a fordítottja a megszokottnak. Ráadásul a szabadedzések korábban, sokkal forróbb időjárási körülmények között zajlanak majd, mint maga a futam.

Az Abu-Dzabi Nagydíj koronázatlan királya Sebastian Vettel, aki hat ottani versenyből hármon győzedelmeskedett. Ha hozza formáját a német, és a szezon végére megtáltosodó Nico Rosberget is felülmúlja, akár ismét a dobogó tetején ünnepelhet a ferraris pilóta. Rosberg nem fogja azért könnyen átadni a szezon végén megtalált dominanciáját, a csúcson tervezi befejezni a szezont.

Lehűl az aszfalt

A Yas Marina pálya (ahol bárhol is ül a néző, mintegy harminc százalékát belátja) már nem új a mezőny számára, mégis elég nehéz a pilóták szemszögéből, hiszen 21 kanyar található rajta. A verseny nappali fénynél kezdődik és sötétben fejeződik be, s ez hatással van a beton hőmérsékletére, amely legalább 7-8 fokot eshet napnyugta után. Ezáltal a gumik viselkedése is megváltozik, így a lágy abroncsokon később, napnyugta után, hosszabb ideig lehet a pályán kint maradni, mint korábban, mikor még teljes erejével sütött a nap.

Az 55-körös verseny november 29-én, vasárnap helyi idő szerint 17 órakor (nálunk 14 órakor, élő: M4) veszi kezdetét.

HBN