Sötét idők túlélőiről tesznek tanúságot

Akt.:
Megmentett örökség - régészeti kiállítás a Déri Múzeumban
Megmentett örökség - régészeti kiállítás a Déri Múzeumban - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Továbbélő rómaiak, a germánokat megélő szarmaták és magyarrá lett avarok Kárpát-medencebeli régészeti bizonyítékait összegzik hazai és határon túli szakemberek azon a háromnapos konferencián, mely szerdán kezdődött a Déri Múzeumban, a Debreceni Egyetem Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszéke, valamint a Déri Múzeum Régészeti Tára közös szervezésében.

Róma bukását követően a magyar államalapításig különböző népcsoportok (hunok, germánok, avarok, magyarok) uralták a Kárpát-medencét. Sokáig úgy gondolták, hogy egy-egy hatalomváltást követően a korábbi vezető szerepet betöltő nép elvándorolt, gyorsan asszimilálódott vagy teljesen elpusztult.

A tudománynak köszönhetően azonban mára bizonyossá vált, hogy egyes csoportok megélhették az új népek „honfoglalását”, és beilleszkedhettek az új társadalmi rendszerbe. E nehezen értelmezhető folyamatokról szóló ismereteket kívánja összegezni a mostani tanácskozás – tudatta a múzeum.

HBN


Megmentett örökség a Déri Múzeumban
Debrecen – Megmentett örökség – avagy mi szükség a régészetre? – címmel dr. Hajdú Zsigmond régész tartott tárlatvezetést a Déri Múzeum Régészeti Termében népes közönség előtt.