Sötét energia

Sötét energia
© Illusztráció: Derencsényi István
„Olyan napelemet fejlesztettek, ami felhős időben, sőt akár este is képes folytatni az áramtermelést.” – szól a hír, amelyet én a hvg.hu illetékes rovatában találtam, de felsorolni sem lehet, hány információforrásban találkozhattunk vele. Remélhetőleg a magyar politikusok azon része szintén szembe találkozott az amerikai kutatók (talán) világmegváltó felfedezésével, akik utódaink szerencsétlenségére csak atomszemüvegen keresztül képesek látni az ország energiaellátásának jövőjét. T. Szűcs József írása.

Akadt köztük olyan jövőbelátónk, aki éppen a hír bejelentése előtt jelentette ki, hogy a napenergia azért nem (lesz) jó, mert éjszaka sosem süt a nap, márpedig akkor is szükség van áramra. A nevét talán nem említeném, bár megérdemelné, hisz Nostradamus, az összes jóslatával együtt, elbújhatna zseniális meglátása mögött.

Gondolom, ezt hallván a világhírű MIT (Massachusettes Institute of Technology) kutatói is csak halkan merték megjegyezni, hogy az általuk kifejlesztett új rendszerű hőtárolós rendszerrel nemcsak felhős időben, de teljes sötétségben is képes lesz a napelem elektromos áramot termelni. A felfedezéshez fűzött kommentet viszont kifejezetten ellenjavallom kormánypárti politikusoknak, nehogy komolyabb egészségügyi károsodását szenvedjen idegrendszerük. (Már amennyiben képesek még bármilyen ellenérven, nekik ellentmondó tényen felidegelni magukat.)

Ez ugyanis úgy szól, hogy ha ezt a bizonyos technológiát idővel párosítanák az átlátszó napelemmel – merthogy már olyan is van –, akkor alighanem örökre elfelejthetnénk az áramszámlát és az atomerőműveket. De ha csak azt vesszük alapul, hogy a mostani eljárás éppen a dupláját képes termelni annak, mint amennyit szokásos napelemekkel, akkor is sürgősen át kell gondolni a régi sémákat minden olyan országban, ahol olykor ki szokott sütni a nap. S az idézett kutatók szerint ez a hatásfok még ezen felfedezés keretein belül is növelhető, így nem kíván olyan újabb áttörést, mint amilyet a mostani bejelentés takar. Amely remélhetőleg nemcsak a laborok falain belül bizonyít majd, hanem hamarosan az „utcán találja magát.”

S azt is reméljük, hogy a jövőben sok-sok magyar település nemcsak akkor hirdeti fennen magáról, hogy a napfény városa, amikor fürdővendégeket próbál ezzel a szlogennel magához csalogatni.

– T. Szűcs József –