Sört tudott venni egy fiatalkorú – büntetést kapott a nagyáruház

Akt.:
A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: AFP / Andreas Solaro
Debrecen – Tilos az alkoholos italok vásárlása szeptember 5-én éjfélig a Mikepércsi úti bevásárlóközpontban – írta a dehir.hu. Az áruházban lezárták az alkoholosital-részleget, senki sem vásárolhat a szekcióról.

A Napló ezzel kapcsolatos megkeresésére az áruház sajtóosztályától megtudtuk, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya fiatalkorú (18 évesnél fiatalabb) bevonásával próbavásárlást végzett az áruházban. A fiatalkorú próbavásárlót kiszolgálták alkohollal, meg tudott venni egy sört.

Az erre vonatkozó jogszabály mindenki számára nyilvános: „A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt feladata a nevezett egységekben – fiatalkorúak bevonásával történő próbavásárlásokkal – ellenőrizni a 18. életévüket be nem töltött személyek védelmét szolgáló jogszabályi előírások megtartásának érvényesülését” – olvasható a fogyasztóvédelem honlapján.

Közleményében az áruház hozzátette: a hatósági intézkedés miatt az alkoholos italok értékesítése szeptember 5-én éjfélig szünetel. A bevásárlóközpont számára fontos, hogy betartsa a jogszabályokban foglaltakat. Az áruházakban feliratok figyelmeztetnek, hogy 18 évesnél fiatalabbakat nem szolgálnak ki alkohollal. Az önkiszolgáló pénztáraknál pedig ha valaki alkoholos ital vonalkódját húzza le, csak akkor tudja befejezni a vásárlást, ha egy dolgozó egy kóddal engedélyezi azt.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának fogyasztóvédelmi főosztályától arra a kérdésünkre, hogy milyen bírságot von az eset maga után, ezt a választ kaptuk: „Mivel a kérdés folyamatban lévő ügyre vonatkozik, arról a fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala nem nyilatkozhat”.

Arra is rákérdeztünk, hogy milyen gyakran végeznek próbavásárlásokat és kik lehetnek az alanyok, a közleményben azt írták: „A fogyasztóvédelmi hatóság a fiatalkorúak védelme érdekében az alkoholtartalmú italok fiatalkorúak számára történő kiszolgálását és értékesítését az éves vizsgálati programja, valamint egyedi fogyasztói bejelentések alapján ellenőrzi. A fiatalkorúak védelme érdekében történő ellenőrzéseket a hatóság próbavásárlás keretében 16. életévét betöltött, de 18. életévét még el nem érő személy közreműködésével végzi.”

– Nagy Dóra –