Helyi közélet

2012.08.14. 08:54

Tízezrek kerülhetnek utcára megyénkben

Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni.

Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni."Amennyiben a folyamatosan dráguló takarmányárak kezelésében a kormányzat nem lesz partner (például egy radikális áfacsökkentéssel), úgy csak a baromfiágazatban minden második munkahely rövid időn belül megszűnhet" - válaszolta a Napló érdeklődésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Feljebb és feljebb

A kukorica tonnája két hónap alatt 52 ezerről 65 ezer forintra drágult (tavaly még 42 ezer forint volt), ami 30 százalékos emelkedés, és a szakemberek szerint a piacok továbbra sem biztatnak semmi jóval. - Nem látom, hogy ezt a problémát rajtunk kívül bárki komolyan venné, pedig olyan dologról van szó, amit ágazati szinten képtelenség megoldani. 30 százalékos takarmányár-drágulást nem lehet áremeléssel kompenzálni - fogalmazott Bárány László, aki úgy véli, hogy ez és a 27 százalékos áfa a baromfihúsnál és a tojásnál 20-25 százalékos áremelést indokolna, ami képtelenség. Szerinte az egyedüli megoldás a 27 százalékos áfakulcs 9 százalékra csökkentése lenne (miként az Romániában 24-ről 9 százalékra már megtörtént).

- Ez a vásárlók terheinek további növelése nélkül lehetőséget adna egy 15 százalék körüli áremelésre, tovább éltetve a baromfiágazat szereplőit - mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetéseken kormányzati részről elutasító választ kaptak. "A másik nagy baj az, hogy ha a megtermett kevés gabona mindenféle korlátozás nélkül exportálható, hamarosan egyáltalán nem lehet majd takarmányhoz jutni a belföldi piacon" - állítja Bárány László, aki egyben csődveszélyre figyelmeztet. Mint mondta, a baromfiágazathoz közvetlenül kötődő 60 ezer munkahelynek akár a fele is megszűnhet fél éven belül, ha a kormányzati politika pénzhiányra hivatkozva továbbra is elutasít mindenféle partnerséget.

Elúszik a haszon

A víziszárnyasok előállításában jelentős piaci súlyt képviselő Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatóját is komolyan aggasztják a takarmányárak jelenlegi és majdani alakulásáról érkező hírek. "A búza és a kukorica eddigi 30 százalékos drágulása önmagában 20 százalék körüli áremelést indokolna, ezzel szemben a piac a kacsa esetében még csökkentést szeretne elérni a tavaszi árakhoz képest" - mondta el érdeklődésünkre az idén 1,5 millió libát és 3,5 millió kacsát előállító társaság vezérigazgatója, aki egyébként azokkal ért egyet, akik szerint a világszerte kevés kukoricatermés mellett a nemzetközi bioetanol-programot nem kéne erőltetni. Ennél a cégnél a probléma súlyára jellemző, hogy az éves takarmányköltségük mintegy 6 milliárd forint, ami az említett 30 százalékos drágulás miatt 7,8 milliárd forintra szaladhat el.

HBN-PA

"El vagyunk itt átkozva"

"El vagyunk itt átkozva, hiszen az elmúlt év júliusa óta a környékünkön gyakorlatilag nem hullott számottevő csapadék - mondta keserűen Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója. Emlékei szerint a drágulás a szójával, a napraforgóval és a repcével már korábban elkezdődött, ezt követte a búza és a kukorica áremelkedése. - A tejelő ágazatban ha nem drágul a tej, a növekvő takarmányárak okozhatnak gondot, a húsmarhánál pedig a legelő megújulása miatt kellene az eső. A sertésnél az abraktakarmány drágulása beláthatatlan következményekhez vezet, valamiféle megoldás az áfa radikális csökkentése lehetne - csatlakozott kollégái véleményéhez Békési Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában