Magyarország

2008.04.15. 13:26

A Fidesz oldani akarja bénultságot

<p>A gazdasági bizonytalanság felszámolása, illetve a gyermekek és az idősek védelme érdekében nyújt be törvényjavaslatokat az Országgyűlésnek a Fidesz. Az Erős Magyarország címet viselő fideszes program részeként, az ellenzéki párt több előterjesztéssel is készül, hogy "a kormányzati bénultság" ellensúlyozására irányt adjon a törvényalkotói munkának.</p>

A Fidesz tagadja, hogy árnyékkormányzásra készülne, azt viszont elismerik, erősítik a frakciófegyelmet a jelenleginél nagyobb büntetésre számíthatnak azok a képviselők akik nyomós indok nélkül maradnak távol a parlamenti munkától.

Varga Mihály, frakcióvezető-helyettes keddi sajtótájékoztatóján a Büntető Törvénykönyv módosítását célzó indítványt, és a felelős tisztességes állami magatartást előíró törvényjavaslatot mutatta be. Előbbi a gyermekek és az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit súlyosbítaná.

A felelős és tisztességes állami magatartásról szóló törvényjavaslat pedig minősített bűncselekménnyé nyilvánítaná a költségvetési és gazdasági mutatók manipulálását. Előírná, hogy az államnak a befogadott számlákat 30 napon belül ki kell fizetnie. Visszaállítaná a maastrichti hiánymutatók közlési kötelezettségét. A kormánynak havonta előrejelzést kellene készítenie a makrogazdasági számokról és a közszférában havonta nyilvánosságra kellene hozni a tartozásokat.

A vállalkozások védelme érdekében előírná, hogy a vállalkozóknak csak abban az esetben lenne szükséges áfát-t fizetni a közszférából származó bevételek után, ha megkapták a megrendelés ellenértékét. Az adóhatóságnak  pedig maximum két és fél hónapon belül kötelessége lenne kiutalni a visszaigényelt áfát-t.

A Fidesz a törvényjavaslatok benyújtásával lehetőséget lát arra, hogy az ellenzék támogatásával azok napirendre kerüljenek. A párt kíváncsi arra, hogy az SZDSZ által ígért konstruktív ellenzéki szerep mit takar majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!