Helyi közélet

2016.10.27. 20:49

Immár négy érzékkel alkot Kádár Nagy Lajos

Debrecen - Bár látását elvesztette, művészetét nem hagyta abba, csak új irányba helyezte Kádár Nagy Lajos.

Debrecen - Bár látását elvesztette, művészetét nem hagyta abba, csak új irányba helyezte Kádár Nagy Lajos.

„Rám az alkotás olyan hatással van, mint másokra a narkotikum” – fogalmazott Kádár Nagy Lajos festőművész a Látó ujjak című könyv bemutatóján az Art-ka Galériában.

Az ebesi alkotó kisplasztikáit elemző kötetben fényképes illusztrációk mellett több szakmabeli (például Bakó Endre irodalomtörténész, Cs. Tóth János, Papp András, Szénási Miklós és Vitéz Ferenc írók) műelemzése is megtalálható.

Kádár Nagy Lajos művészete nem hétköznapi: a Holló László-díjas alkotó másfél évvel ezelőtt teljesen elveszítette látását, azóta a festészet helyett agyagformák készítésébe kezdett. A kisplasztikák különlegessége, hogy a művész látás hiányában sem kizárólag absztrakt, hanem figuratív, természetben is előbukkanó formákat álmodott meg, majd hozott létre.

Építészként indult

– Miután nem tudtam a festészettel kiteljesíteni művészetemet, depresszióba estem – mesélte a szerdai eseményen. – A feleségem egy nap agyaggal lepett meg. Eleinte elutasító voltam, de a sok noszogatás után kipróbáltam, és rögtön megszerettem eme különleges „gyurmát”. Azóta alig telt el úgy nap, hogy ne készítettem volna kisplasztikákat – számolt be élményeiről.

A képzőművész számára nem idegen a formázás, korábban építészetet tanult. – A ház is egyfajta szobor, csak lehet benne lakni is – mondta nevetve, hozzátéve, számára az építészet olyan mint a megfagyott zene. A Látó ujjak az ötödik kötet az alkotó munkásságáról, az utóbbi 10 év folyamán 40 kiállítást, közel 400 festményt és több mint 250 kisplasztikát tudhat maga mögött.

HBN–FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában