Soron kívül lépték át a határt

A határőrök gondoskodtak arról, hogy a szlovák hatósági emberek és járművek soron kívül léphessék át a határt.

A repülőgép lezuhanása után, a mentési munkákban már szlovák tűzoltók és mentősök is részt vettek. A gyors helyszínre jutásukhoz hozzájárultak a magyar határőrök is, akik soron kívül léptettek be az országba a szlovák szakembereket. Kovács Iván, a Határőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: minderre a két ország közötti együttműködési megállapodás adott módot.

Késedelem nélkül

A két ország ugyanis létezik egy szerződés, amely alapján a vészhelyzetek, katasztrófák és járványügyi helyzetek idején késedelem nélkül léphetnek át a másik állam területére a mentésben résztvevő szakemberek. Így történt ez csütörtökön este is: a magyar határőrök soron kívül engedték be hazánk területére a szlovák hatósági járműveket. Ilyenkor azonban felírják az autók rendszámát, a belépő emberek számát, ám ezt a lehető legrövidebb idő alatt teszik meg, hogy a szakembereket ne hátráltassák. Pénteken ugyanez  zajlott le a kiléptetés során is.

A katasztrófa után közel száz határőr vett részt a helyszín biztosításában, a mentés megkezdésében. További erőket is készenlétbe helyeztek, hogy ha szükséges azonnal be lehessen vetni őket.

HSz