Sorompószakítás miatt emeltek vádat Hajdú-Biharban

Debrecen – A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki egy vasúti átjáróban nekihajtott a leengedett sorompónak és a síneken állt meg.

A vádirat szerint a vádlott 2018. november 16-án délelőtt 10 óra 45 perc körüli időben személygépkocsival közlekedett Egyek felől Ohat település irányába. A járműben utasként tartózkodott a vádlott felesége. A fenti helyen és időpontban kedvező időjárási és fényviszonyok uralkodtak, alig volt forgalom, a közút száraz volt. A vádlott haladása során megközelítette a vasút-közúti átjárót, azonban nagyfokú figyelmetlensége folytán későn észlelte, hogy lezárt állapotban van. Sebességét erőteljesen csökkentette, azonban ennek ellenére a sorompónak nekihajtott, azt megrongálva a vasúti sínen állt meg.

A helyszínen sorompókezelő dolgozott, ezért észlelve az eseményt még a közeledő személyvonat megérkezése előtt gyorsan felnyitotta a lezárt sorompót, így a vádlott az autóval onnan ki tudott haladni, azonban rövid várakozást követően elhajtott a helyszínről – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádlott KRESZ-szabályszegése következtében személyi sérülés nem történt, azonban magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján, büntetővégzésben közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.