Utazás

2018.09.22. 14:47

Irány az arany kupolák városa, Moszkva!

Moszkva - Az egyedülálló, ezerszínű, hatalmas világvárosban mindent áthat a történelem.

Moszkva - Az egyedülálló, ezerszínű, hatalmas világvárosban mindent áthat a történelem.

Oroszország korábbi századainak építészei, művészei számtalan említésre méltó, páratlan alkotást hagytak az utókorra, ezek azonban mára – kiváltképp az építészet – óriási fejlődésen mentek keresztül. Ez a változás nem volt ellentmondásoktól mentes, hiszen az embereknek sokáig egy eszmerendszernek kellett megfelelni, flasztervárosképpel. Ennek ellenére az orosz kultúra nagyon sok, szinte felbecsülhetetlen jelentőségű művet adott a mai szemlélőnek.

A jelen századra a nyugati világot is megszégyenítő fejlesztéseket hajtottak végre. Van mit megmutatni a turistáknak, az uralkodó cárok szebbnél szebb épületekkel gyarapították az orosz főváros évezredes történelmi épületeit. Számtalan kisebb-nagyobb hagymakupolás templom maradt fenn vakító arany vagy kék színű, tarka színvilággal. Az UNESCO világörökségi védelmét élvezi a Kreml, a Vörös tér vagy a Kolomenszkojei Mennybemenetel templom.

A történelemkönyvem lapjain lévő fotók megelevenedtek, átélhettem a diákkoromban tanultakat. Eszembe jutott Lenin szellemi öröksége, melyből egy szeletnyit gyakran veszünk kölcsön, amikor gyermekeinket arra biztatjuk, hogy: „tanulni, tanulni, tanulni”.

A birodalom vérkeringése

Közvetlen repülőjárattal érkeztünk az orosz fővárosba, a „beléptetés” után pedig rögtön városnézéssel kezdtünk. Elsőként a Veréb-hegyre gördült fel az autóbuszunk, itt található a Moszkvai Állami Egyetem jellegzetes formájú főlétesítménye, a Hét nővér építményeinek egyike, mely elkészültekor a világ hetedik legmagasabb épülete volt. A hegyről páratlan kilátás nyílik Moszkvára, érdemes megpihentetni szemünket a távolban kirajzolódó épületeken és tájakon.

Gigantikus építmények

A Hét nővér elnevezést egyébiránt azokra hatalmas moszkvai felhőkarcolókra használják, melyeket a Szovjetunió ideje alatt építettek meg, sztálini stílusban. Ide tartozik az egyetemen kívül a Hotel Ukrajna, a Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház, a Kudrinszkaja téri épület, a Leningradszkaja Hotel, az Orosz Külügyminisztérium épülete és a Vörös kapuk téri magasépület.

Utunkat délnyugat felé folytattuk, ahol célpontunk a Novogyevicsij kolostor volt. A 16–17. századi, III. Vaszilij nagyfejedelem által alapított építészeti remekmű a Kreml után az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke. Az épületegyüttes 2004-től az UNESCO világörökség részét képezi.

A kolostor temetőjében számos ismert személy sírja található, itt nyugszik Mihail Bulgakov, Nyikolaj Gogol és Anton Csehov is. Autóbuszos városnézésünk a Vörös téren ért véget, itt éltem át azt az érzést, hogy egy hatalmas birodalom vérkeringésében vagyok, melynek jellegzetes épületei Moszkva jelképévé váltak. Különleges élmény volt, amikor a nap sugarai megvilágították a Vaszilij Blazsennij-székesegyházat, a Gum áruházat, az Állami Történelmi Múzeumot, valamint a Lenin-mauzóleumot. Leírhatatlan szépség.

Fabergé-tojások

Moszkva óriási mérete miatt a legpraktikusabb közlekedési eszköz a metró, amelyet a belvárosi látványosságok megtekintéséhez mi is igénybe vettünk. A metróhálózat óriási, a tizenkét vonalhoz több mint 180 állomás tartozik.

A földalatti vasút világhírnévre is szert tett számos szocialista realista alkotásnak köszönhetően, melyek az állomásokat díszítik. Mi is megcsodálhattuk a festményeket, a mozaikkal díszített képeket, valamint a díszes kandelábereket. Naponta tízmillió utas veszi igénybe ezt a közkedvelt utazási szolgáltatást, a szerelvények száz másodpercenként követik egymást csúcs­időben.

A Kreml területét számos székesegyház, templom és palota uralja. Felkerestük a Kincstárat is, amelyben a cári udvar tárgyi történelme látható, orosz mesterek által készített ezüst és arany ékszerekkel, ahol a híres Fabergé-tojások sokszínűségében is gyönyörködhettünk. A festészetet kedvelőként nagyon vártam az orosz művészet leghatalmasabb gyűjteményét kiállító Tretyakov Nemzeti Képtár meglátogatását. Meglepetésemre, itt lehetett fotózni, így számos alkotást „elhoztam”.

Modern és tradicionális

Rövid moszkvai tartózkodásunk minden percét megtöltöttük tartalommal. Reggeli után autóbuszos kirándulásra mentünk a Szergijev Poszádba, az ősi orosz ortodox egyház centrumába, mely templomokban, kolostorokban és szent helyekben gazdag. A város legismertebb, meghatározó épületegyüttese a Szentháromság – Szergij-kolostor, mely 1993 óta a világörökség része.

Ezután elmondhattuk, hogy nemcsak a pazar és gazdagságban egyedülálló Moszkvát láttuk, hanem a vidéket is, amely megőrizte a hagyományos Oroszország hangulatát.

- Becsi Etelka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!