Helyi közélet

2008.10.28. 10:05

Megfázás vagy influenza? Nem ugyanaz...

<p>Az emberek gyakran hiszik, hogy influenzásak, amikor csupán megfázással küszködnek. Nátha esetén is érezhetjük meglehetősen rosszul magunkat, és sok tünet hasonlít is az influenzáéhoz, azonban a kettő nem azonos.</p>

Az emberek gyakran hiszik, hogy influenzásak, amikor csupán megfázással küszködnek.

Nátha esetén is érezhetjük meglehetősen rosszul magunkat, és sok tünet hasonlít is az influenzáéhoz, azonban a kettő nem azonos. Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor például valaki köhög. Tünetei lehetnek az egy-két napig tartó magas láz (39 fok felett), hidegrázás, ízületi- és izomfájdalmak, tüsszögés és köhögés. A teljes felépülés két héten belül várható.
Halálos is lehet
A megfázás általában lassabban alakul ki. Az influenzára jellemző, hogy nagyon gyorsan kifejlődik: a magát teljesen jól érző személy is nagyon beteggé válhat mindössze néhány óra alatt.

Nagyon lényeges különbség, hogy a megfázás nem veszélyes a betegre, míg az influenza súlyos szövődményekkel járhat. A leggyakoribbak a tüdő- és hörgőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, de akár szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is felléphet. Az influenza neurológiai és mentális szövődményeket, sőt még halált is okozhat.
Gyógyszer vagy oltás?
Gyógyszeres kezeléssel bizonyos tüneteket enyhíthetőek, amikor a betegség már kifejlődött. Ezzel szemben a védőoltás magát a betegséget előzi meg, s így véd a szövődmények ellen is.

Az influenza elleni védőoltások hatékonysága – vizsgálatok szerint – 70-90 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak 70-90 százaléka szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a többieknél ez nem alakul ki.

Az oltást célszerű már akár szeptemberben beadni, egy egészséges személy ugyanis a teljes immunitást 14 nap után éri el és ez optimális esetben 12 hónapon át fennmarad. A védettség minimális időtartama 6 hónap.

  • A 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés az áldozat?
  • Debrecen: áruházi telefontolvajt fogtak
  • Idõs nõ a rablás áldozata
  • Mágnessel a gázóra ellen - trükközünk?
  • Döbbenetes vallomás: „megöltem két barátomat”
  • Püspökladány: mozgássérültet zsaroltak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában