Helyi közélet

2015.11.24. 07:49

Időutazás egy misztikus világba - Élet a megyei levéltárban

Debrecen - Idén Csokonai-díjas lett, tavaly pedig „Az Év Levéltára” kitüntetést nyerte el a megyei levéltár.

Debrecen - Idén Csokonai-díjas lett, tavaly pedig „Az Év Levéltára” kitüntetést nyerte el a megyei levéltár.

Kossuth Lajos Debrecenbe érkezésének feljegyzése, Fazekas Mihály végrendelete, és a cívisváros 1361-es mezővárossá nyilvánításának kiváltságlevele is megtalálható az 1968-ban létrejött Hajdú-Bihar Megyei Levéltárban, amely a megyeszékhely mellett Hajdúböszörményben is őrzi Hajdú-Bihar írott örökségét 1294-től napjainkig. Változást jelentett 2012-ben a Magyar Nemzeti Levéltár megalakulása, melynek tagintézményeként egységesebben, szakszerűbben és hatékonyabban látja el feladatait. A pályázatok a szakmai munka és az infrastrukturális feltételek fejlesztésére is kiváló lehetőséget biztosítanak.

Az eleinte ládákban őrzött levéltári iratokat ma már digitalizálják, csúcstechnológiát képviselő könyv-, mikrofilm- és térképszkennerek segítségével. – A források nem örök életűek, habár vannak 700 éves, még mindig jó állapotban lévő irataink is – mondta Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a levéltár igazgatója. A digitalizálás és a számítógépes adatbázisok gyorsan és bárki számára hozzáférhetővé teszik a közkincseket. Kiemelkedő az egyházi anyakönyvek adatbázisa, mely a családfakutatók munkáját könnyíti meg.



Modernizált múlt

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár munkatársai múlt évben Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkártól vehették át „Az Év Levéltára 2014” díjat közművelődési tevékenységükért, magas színvonalú tudományos és tudományszervező munkájukért, valamint határon átívelő digitalizálási programjukért. Idén szintén nem maradt el a méltatás, október 23-án Debrecen városa Csokonai-díjjal tüntette ki őket. – Ez a díj egy visszajelzés számunkra, hogy jól végezzük a munkánkat – fogalmazott az igazgató.

A munkatársi közösséget mély szakmai alázat és önzetlen kollegialitás tartja össze. – Kicsit misztikus a világunk. Ha belépünk a raktárakba, úgy érezzük, mintha mindjárt visszalépnénk az időben, és részesévé válnánk a történelemnek – jegyezte meg az igazgató. A kollégák lelkesen és összehangoltan dolgoznak, munkájuk során a pontosság, a kitartás és a jó rendszerező képesség mellett fontos szerep jut a kommunikációnak is. Sokan keresik fel a levéltárat, amely az ügyfelekkel jó kapcsolatot ápol. A levéltárosok mellett kiemelt feladata van az informatikusnak, aki mai köntösbe bújtatja a régmúlt iratait. Tudásukat szakköri foglalkozások keretében is megosztják, valamint rendezvények, konferenciák és kiállítások segítségével is igyekeznek megmutatni a levéltár ezerarcúságát.



Első munkahely

Szendiné dr. Orvos Erzsébet friss diplomásként került a levéltárba, amikor az akkori igazgató, Gazdag István megkereste, mivel nem volt latinul tudó levéltárosa. Kezdetben az oklevelek és a magisztrátusi jegyzőkönyvek fordításán túl leginkább rendezéssel és selejtezéssel töltötte az idejét. A változást a számítógépek és az Internet elterjedése jelentette, amikor az ügyintézés mellett a kutatás is elektronikussá vált. Ekkor már több rendezvénnyel és kiadvánnyal készültek, hogy megismertessék a levéltárat. 2013 óta igazgatóként dolgozik, igazi lokálpatrióta, szívesen kutatja Debrecen történelmét, lelkesen mutatja be az őrzött kincseket és kiadványokat. – Azt hihetnénk, hogy régen az emberek nyugodtabban, békésebben éltek. Ha fellapozzuk a levéltárban őrzött városi jegyzőkönyveket láthatjuk, hogy két-háromszáz évvel ezelőtt ugyanúgy veszekedtek és pletykáltak, mint ma, csak a régi idők emlékezete szépíti meg a botlásokkal tarkított múltat – mondta.


A múlt kapuja nyitva áll

A sokak számára zártnak hitt levéltárat bárki meglátogathatja, kutatók mellett ügyfeleket is készséggel fogad. A nyáron hatályba lépett hadigondozási törvény kiszélesítette a járadékra jogosultak körét, a jogosultság bizonyítására pedig a levéltár szívesen rendelkezésre áll, ebben az ügyben keresik fel legtöbben az intézményt. Elérhetőek továbbá az iskolai végzettséget bizonyító okiratok, építési engedélyek és más személyes ügyek intézéséhez szükséges iratok. A kutatók a levéltár három szervezeti egységében tanulmányozhatják a kikért iratokat, másolatot is készíthetnek, maguk fényképezhetnek munkájuk segítésére.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában