Helyi közélet

2007.12.17. 06:26

Olvasóink tollából: Négykerekes defekt Debrecenben

<p>Debrecen - Mi a valószínűsége annak, hogy négy vállalkozó pont egyszerre követ el olyan súlyos szerződésszegést, hogy irgum-burgum azonnal távozniuk kell bármiféle korrekció lehetősége nélkül? Annyi, mint annak, hogy egy autó négy kereke egyszerre kaphat defektet: a mesében!</p>

Mi, debreceniek, büszkék vagyunk városunkra, és annak liberalizmusáról híres vezetőségére. Hogy ez az idilli kép mennyire van vagy nincs így, példa lehet az autó, amelyik igenis kaphat négy defektet Debrecenben egyszerre, habár mi (és Önök is joggal) azt gondolhatnánk, hogy az csak a mesében létezik.

Van négy pavilon Debrecenben, közterületen, amelyből négy vállalkozó (beleértve e sorok íróit) próbálna megélni liberális módon. A gond csak az, hogy útjában vagyunk a mellettünk lévő nagyobb telek tehetősebb tulajdonosának, megannyi jó kapcsolattal a város vezetőségénél, és közvetlen, ott dolgozó családtaggal, aki természetesnek veszi, hogy anyagi érdekeiért mind a négyen parancsszóra szélnek eredhetünk.

Mivel mi ezt önként nem tettük meg neki, mi következik? Mind a négyen egyszerre kaptunk felmondást a Debreceni Közterület-felügyelettől, akitől a területet béreltük, hogy olyan súlyos szerződésszegést követtünk el, hogy a pavilonok lebontásával azonnal távoznunk kell.

 Mi a valószínűsége annak, hogy négy vállalkozó pont egyszerre követ el olyan súlyos szerződésszegést, hogy irgum-burgum azonnal távozniuk kell bármiféle korrekció lehetősége nélkül? Annyi, mint annak, hogy egy autó négy kereke egyszerre kaphat defektet: a mesében!

Próbálkozott az önkormányzat városképi okokra is hivatkozni a pavilonok eltávolításának okaként, ami ez esetben a városi börtön, hajléktalan szálló, és egy gazos telek varászosan elbűvölő látványának védelmét jelentette volna, habár ettől később elálltak.

Próbálkozhattunk mi a már lassan miniszterelnökjelölt polgármester urat beleértve méltányossági kérelmekkel, hogy elmegyünk mi, de legalább kompenzáljanak minket egy másik helyszínt biztosítva az átköltözés költségeinek megfelelő engedménnyel, de átlagemberek lévén nem találtattunk még arra sem érdemesnek.

Már nem volt meglepő az sem, hogy a Városi Bíróság is az Önkormányzatnak adott igazat, habár bebizonyosodott, hogy a felmondás a megadott módon teljesíthetetlen volt.

Nos, a vállalkozóbarát Debrecen úgy tűnik, valahogy nem túl meglepően ismét csak a város t. vezetői, képviselőit, és bennfenteseit jelenti, akik (csuda tudja, hogy uniós támogatással vagy sem) egyre-másra eszközlik befektetéseiket Debrecenben társasházak, mozgássérültek otthona, stb. formájában, miközben a magunkfajta átlag vállalkozó a saját otthonában ellehetetlenülve kereshet munkát valamelyik állásközvetítőnél Angliában, vagy Spanyolországban, remélve, hogy nem vágják át, mert akkor stoppolhat hazáig a családjához pénz nélkül egy narancson, meg két szem aszalt szilván.

Liberális Debrecen, anno 2007.
Vesztróci Attila és Járai Béla, Debrecen

  • Egy-két nyakleves kell nekik!
  • Az elfeledett sétélóutca
  • Didergő kofák a piacon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában