Sólyom: Soha nem kapott ilyen egyértelmű támogatást győztes párt

A vasárnap este született választási eredmények alapvető változást jelentenek a magyar politikában.

Győztes pártnak soha nem volt ilyen egyértelmű és széles támogatása – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök az eredmények ismertetése után az Országos Választási Központban. Az államfő szerint az elsöprő győzelem óriási felelősséget ruház a pártra, sőt az egész újonnan felálló Parlamentre.

 Ha újjá akarják építeni Magyarországot, a pártoknak ugyanolyan elszántsággal és erőbedobással kell részt venniük a munkában, mint a választási küzdelemben. Az új Országgyűlésnek sok munkája lesz – tette hozzá a köztársasági elnök.

Az államfő szerint az elsöprő győzelem óriási felelősséget ruház a pártra, sőt az egész újonnan felálló Parlamentre. Ha újjá akarják építeni Magyarországot, a pártoknak ugyanolyan elszántsággal és erőbedobással kell részt venniük a munkában, mint a választási küzdelemben. Az új Országgyűlésnek sok munkája lesz – tette hozzá a köztársasági elnök.

Sólyom László megköszönte a választóknak a magas részvételi arányt a voksoláson. Külön köszönet illeti azokat, akik órákon át várakoztak arra, hogy az urnák elé járulhassanak. Ez is azt bizonyítja, hogy az emberek tisztában voltak döntésük jelentőségével – fogalmazott Sólyom László. Az államfő megemlítette, hogy a “technikai nehézségek” folytán az eredményekre éhes közönség sokáig csak az Országos Választási Bizottság (OVB) jogértelmezési vitáit volt kénytelen nyomon követni. Ez azonban nem változtat az eredményeken – szögezte le.

Szigeti Péter, OVB elnök szerint az idei választási eljárás az Alkotmánynak megfelelően, törvényes keretek között zajlott le. Még akkor is, ha az igazolással szavazás jelenlegi rendszere revízióra szorul, mivel a 2007-ben módosított szisztéma nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott az OVB elnöke.

A választópolgárok 30 ezer 174 településen, 10 ezer 926 szavazókörben illetve 86 külképviseleten adhatták le voksukat. Az érvénytelen szavazatok aránya összesen 1,06 százalék volt. A szavazás 119 egyéni választókerületben volt eredményes, 57-ben eredménytelen, így ott a második fordulóban dől el az eredmény.

– Független Hírügynökség –