Sólyom László visszadobta a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt.

Az államfő ugyanis nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal. A törvényt egyébként múlt kedden fogadta el a parlament.

A köztársasági elnök álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával. Az EU Alapjogi Chartája ugyanis kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre. Ezzel, a Magyarországra is kötelező európai jogi tilalommal ellentétes egy olyan szabályozás, amely indokolás nélkül teszi lehetővé az elbocsátást.

Sólyom László levelében azt is hangsúlyozza, hogy a kormánytisztviselőkről szóló törvény az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségével veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését. Hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat munkája elvesztésétől.

A köztársasági elnök emellett utal arra az ellentmondásra is, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselői törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt múlt kedden fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály egyebek mellett lehetővé teszi, hogy indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel bárkit felmentsenek. Az MSZP és a szakszervezetek már korábban is tiltakoztak a javaslat ellen.

– Független HÍrügynökség –