Sokuk után csak fénykép maradt…

Veres Lajos püspökladányi lakos és katonatársai 1918-ból – a képet J. Székely Irina küldte a Napló felhívására
Veres Lajos püspökladányi lakos és katonatársai 1918-ból – a képet J. Székely Irina küldte a Napló felhívására - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Mások mellett a Napló is gyűjtötte a hamarosan megtekinthető fotókat.

Az első világháború hajdú-bihari hőseire emlékeznek fotódokumentumokból és tárgyi emlékekből álló kiállítással március 22-én a Méliusz-központban.

A „nagy háborúról” számos fénykép maradt fenn, de azok megismerhetőségét nagyban nehezíti, hogy jelentős részük családi albumokban „pihen”, és félő, hogy idővel szem elől vesznek. Ezért a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Sport és Kulturális Egyesület tagjai gondoltak egy nagyot és megpróbálták menteni a menthetőt. Kezdeményezésükhöz, miszerint minél többen jelezzék, ha első világháborús fénykép van a birtokukban és hozzájárulnak annak sokszorosításához, lapunk is csatlakozott. Mint azt olvasóink hónapokon át láthatták, a Napló is gyűjtötte a kordokumentumokat, miközben az egyesület tagjai más szálakon is igyekeztek értékes kiállítási anyagot gyűjteni. Erőfeszítéseiknek köszönhetően jövő kedden délután fél öttől megnyílhat a tárlat a Méliusz első emeletén.

A múlt nyomában

A tárgyi emlékek mellett hadtörténeti kerekasztalra is várják az érdeklődőket; a világ­égésről nyíló tárlat apropóján Benkő József marosvásárhelyi történész, Melegh Vilmos nagyváradi színművész, Topor István debreceni tanár és Ványai Márton nagyrábéi gyűjtő előadását hallgathatják meg, a beszélgetést Csontos János vezeti.

HBN
hirdetés