Sokszor bokáig gázolunk a hétvégi szemétben

Sokszor bokáig gázolunk a hétvégi szemétben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az önkormányzat szerint bizonyos szórakozóhelyek nem hajlandóak a házuk táján söpörni.

Miért nem takarítják a péntekről szombatra, illetve a szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a nagy forgalmú belvárosi szórakozóhelyek előtti járdákat – kérdezte egyik olvasónk. Hozzátette: a hétvégi bulik után a Piac utcán, a Simonffy és a Bajcsy Zsilinszky utcák elején, illetve az utóbbiakat összekötő átjáróban a gyalogosok sokszor „bokáig járnak” a szemétben, hányás és vizelet foltokat, törött poharak darabjait kerülgetik. Időnként a szél fújja szanaszét a hulladékot. Nagytakarításra csak hétfőn reggel, délelőtt kerül sor.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Olaszországban a nagyobb forgalmú helyek környékén éjszaka is lehet lapáttal, seprűvel, takarító géppel dolgozó embereket látni – egészítette ki észrevételét az olvasó.

Mindenkinek kellene

A polgármesteri hivatal erre úgy reagált, hogy a köztisztaságért felelős cégek szerződésük szerint a belvárosi területeken a hétvégeken is tartanak ügyeletet. Egyes szórakozóhelyek tulajdonosai azonban rendszeresen „elfelejtkeznek” a közterületet érintő – rendeletben előírt – takarítási kötelezettségükről. Eszerint az üzletek előtti öt méteres zóna hozzájuk tartozik.

Így az ügyeleti időn kívül előfordulhat, hogy nem kellően megtisztított az adott terület. Ott ahol a tulajdonosok nem cselekszenek, – egyedi esetben – a helyhatóság megrendelésére a közterület tisztaságáért felelős szolgáltató végzi el a szükséges munkákat – közölte a polgármesteri hivatal.

HBN–OCs