Sokkolt volna a hideg okozta stressz

Sokkolt volna a hideg okozta stressz
Debrecen – Idén sem úsztuk meg aggodalom nélkül a fagyosszentek időszakát, május második hetét. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Az évszakra jellemzőnél kissé hidegebb idővel vette kezdetét május második hete. Néhol talaj menti fagyok mellett csípős éjszakák tették próbára a zsenge vegetációt, majd enyhe, nagy nedvességtartalmú légtömeg vette át az irányítást Kelet-Magyarországon.

Népi megfigyelés

Pongrác, Szervác és Bonifác apropóján az idén sem úsztuk meg aggodalom nélkül a fagyosszentek időszakát, május második hetét. A népi megfigyeléseknek megfelelően, menetrendszerűen érkezett a hidegbetörés, a hét derekán a meglehetősen száraz levegőben mélyre tudott süllyedni a hőmérséklet a hajnali órákra. A szépen fejlődő gyümölcskezdemények, a helyenként már színesedő szamóca és a sokfelé kikelt kukorica számára nem jött volna jól a hideg okozta stressz, szerencsére azonban a hűvös időszak nem tartott soká. A hét második felétől a kezdeti 12-15 fokos maximumok a legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedtek, a hajnali órákban pedig már csak elvétve volt hűvösebb 8-13 foknál. Az időszak középhőmérséklete így is elmaradt a megszokottól. A talajok felső 5 centis rétegében 10-12 fok között állandósult a hőmérséklet napi középértékben, ez megfelelő volt a hőigényesebb kultúrák számára is.

Heterogén eloszlásban

Az időszak csapadékának zöme a hét második felében záporok és zivatarok formájában – az ilyen helyzetekben megszokott igen heterogén területi eloszlásban hullott. Általánosságban a szatmár-beregi területeken volt a legmagasabb, akár 20-25 milliméter a heti szumma, a Hajdúságban közepes (15-20mm), míg Biharban, Érmelléken és a Hajdúhát déli részén 10 mm-nél kisebb hozamú körzetek is előfordultak. Ennek ellenére a talajok vízkészlete bőséges a gyökerezési mélységben, s az előrejelzések szerint 20-át követően ismét csapadékosabb, „medárdi” periódus veheti kezdetét. Ez azonban továbbra is erős gombás és baktériumos fertőzési nyomást jelent mezőgazdasági kultúráinkban, így a védekezésre érdemes különös figyelmet fordítani. Hatványozottan igaz ez a szőlőkben, ahol a lisztharmat és a peronoszpóra számára már a szaporodáshoz kedvező tartományba emelkedett a hőmérséklet, azokban a csonthéjas állományokban, ahol a tafrina, monília eleve tetemes károkat okozott a vegetatív részeken, valamint a polifág kártevők (molyok, levéltetvek, atkák) által veszélyeztetett összes kultúrában, hiszen ezek szaporodása is gyorsul az egyre magasabb hőmérséklet következtében.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –