Sokkal több pénzt osztanának szét a bankok

Debrecen – A mezőgazdaságban a legkülönbözőbb támogatásokat kaphatják meg itthon is a gazdálkodók.

Most kell végrehajtani a mezőgazdasági beruházásokat, mert 2020 után valószínűleg drasztikusan csökkennek majd a rendelkezésre álló, vissza nem térítendő uniós források – hangzott el a Portfolio és agrárszektor. hu közös rendezvényén, az Agrárium 2016 konferencián. Az ország vezető finanszírozási szakemberei külön szekcióban foglalkoztak az uniós források, illetve az agrárhitelezés gyakorlati lehetőségeivel.

Szigorú előírások

A mezőgazdaságban a legkülönbözőbb támogatásokat kaphatják meg a gazdálkodók, a hitelprogramokra és a garanciavállalásokra viszont szigorú uniós előírások vonatkoznak. A kezességvállalás egy járulékos jogi megoldás, amely a hitelhez jutást segíti, és általában olyan gazdálkodók élnek ezzel a lehetőséggel, akik egyébként nem kapnának hitelt, illetve olyanok is szívesen veszik igénybe, akik kedvezményes konstrukcióhoz szeretnének hozzájutni– fogalmazott Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Ritka kivétel

A kezességvállalásáról elmondta: a pénzügyi válság óta csökkent a magyarországi vállalati hitelállomány, a mezőgazdaság ugyanakkor kivétel, az ágazatban növekedést tapasztaltak. 2016. január elsejére 7 százalékkal növekedett a mezőgazdasági hitelállomány, miközben a teljes vállalati hitelállomány 22 százalékkal esett vissza. Az alapítvány által biztosított hitelállomány 171 milliárd forintra nőtt. Ebben a folyamatban óriási jelentősége volt a Növekedési Hitelprogramnak.

HBN
hirdetés