Sokféle probléma ellen hatásos a gyógyvizünk

Télen különösen jólesik a meleg termálvízben ejtőzni. A képünkön lévő fiatalok Nagykárolyból érkeztek, hogy kiélvezzék a debreceni gyógyfürdő kínálta élményeket.
Télen különösen jólesik a meleg termálvízben ejtőzni. A képünkön lévő fiatalok Nagykárolyból érkeztek, hogy kiélvezzék a debreceni gyógyfürdő kínálta élményeket. - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Érdemes szakember tanácsát igénybe venni, mert a hosszabb tartózkodás a medencében káros is lehet.

Hazánk világszerte ismert gyógyvizeiről, amelyek turisztikai szerepe jelentős. A magyarországi fürdőkultúra több ezer éves múltra tekint vissza, melyet egykori fürdőépületek romjai, a freskók és a mozaikok is bizonyítanak.

A gyógyvizeket hőmérsékletük alapján különböztetjük meg: 30 Celsius-fok alatt hideg, az a fölöttieket meleg víznek vagy termálvíznek nevezzük, melyet a hétköznapokban gyakran helytelenül azonosítanak a gyógyvíz fogalmával.

Jóval túlszárnyalja

– Meg kell különböztetni a termálvizet és a gyógyvizet – hívja fel a figyelmet Cserháti Györgyi, a Debreceni Egyetem Kenézy Egyetemi Kórház főorvosa. – Előbbiről akkor beszélünk, ha a föld felszínére egy bizonyos hőfoknál melegebb víz tör fel.

Magyarországon ezt 30 fokban határozták meg, melyet a debreceni termálvíz jóval túlszárnyal, ugyanis itt 65 fokos a felszínre jutó víz.”

Gyógyvízről pedig akkor beszélünk, ha az ásványvíznek vagy a termálvíznek bizonyított a gyógyhatása. A gyógyvíznek megkülönböztetünk fizikai és kémiai hatását. A fizikai befolyása a víz felhajtóerején alapul: sokkal könnyebb benne a mozgás, így például a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedők ízületeinek mozgatásakor is ezt használjuk ki.

gyv3

A hajdúnánási gyógyfürdő egész évben népszerű | Fotó: Kovács Péter

Kémiai hatását úgy tudjuk kihasználni, hogy a felszínre törő víz az útja során különböző rétegek között haladva ásványi anyagokat vesz magához, melyek oldott formában találhatóak meg a vízben. Ezeknek az ásványi anyagoknak különböző, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása van, amelyeket a szakemberek egészségügyi szempontból tudnak hasznosítani, mind a gyógyításban, mind a megelőzésben – sorolta.

Bőrön keresztül

A debreceni gyógyvízben az átlagnál magasabb koncentrációban fordul elő a jód, a bróm, az alkáli sók, a nátrium-klorid, de számottevő mennyiségben található benne magnézium, valamint kálcium is, amelyek oldott formában egyrészt magára a bőrre, másrészt a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat a szervezetre.

A helyi víz elsősorban a mozgásszervi és a kopásos ízületi megbetegedésekre, valamint nőgyógyászati és bőrproblémákra ajánlott.

– A vízben tartózkodás időtartama orvosilag meghatározott: általában húsz perc.

Érdemes inkább az egyszeri hosszabb alkalom helyett többször, és rövidebb időre beülni a medencébe, mert a gyógyvíz hatása előbbi esetben akár káros is lehet a szervezetre.”

A gyógyvizes kúra felnőtteknek ajánlott, kivéve többek között a magas vérnyomással rendelkezőket, a daganatos betegségben szenvedőket, asztmásokat, terheseket, a fertőző betegeket, illetve speciális esetben a szív- és érrendszeri betegeket – mondta el a szakember.

Mellékhatások

A gyógyvíz használatánál számolni kell egy úgynevezett fürdőreakcióval: előfordulhat, hogy a kúra közben a beteg panaszai jelentősen fokozódnak.

gyv2

A szoboszlói vízben: gyógyulás és pihenés | Fotó: Derencsényi István

Általános tünete a rossz köz­érzet, fáradékonyság, fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, étvágytalanság, szapora pulzus és időnként hőemelkedés. Helyi tünetként még a fájdalmak súlyosbodása, ízületek megduzzadása is előfordulhat.

Ezek a panaszok általában néhány nap alatt elmúlnak, de amennyiben nem, olyankor az orvosnak kell eldöntenie, hogy fürdőreakcióról van-e szó.

HBN–MSZ


A víz hőfokáról

A termálvíz – vagy másik nevén hévíz – hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius fokot. A víz hőfokát (geotermikus gradiens) az adott terület egységnyi mélységváltozásra jutó hőmérséklet változása határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 m/°C, míg Magyarországon 20 m/°C., ami azt jelenti, hogy hazánkban már kisebb mélységből is hozható a felszínre termálvíz.


Mélységek és hőfokok

Magyarországon a rétegvíz akkor minősül termálvíznek – vagy másik nevén hévíznek –, ha a hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius-fokot.

gyv1

Gyógyvíz van Berettyóújfaluban is | Fotó: Derencsényi István

A víz hőfokát (geotermikus gradiens) az adott terület egységnyi mélységváltozásra jutó hőmérsékletváltozása határozza meg. Európában ez az átlagérték 33 méter/Celsius-fok, míg Magyarországon 20 méter/Celsius-fok, ami azt jelenti, hogy hazánkban már kisebb mélységből is hozható a felszínre termálvíz.


Debrecen - Olvasóink elmondják, szoktak-e gyógyfürdőbe járni. Rózsa Noémi, pultos Már eleve ellenérzéseim vannak a gyógyfürdőkkel szemben. Nem tartom túl higiénikusnak, nagyon rossz gyermekkori emlékeim vannak róla, emiatt kerülöm is az összes ilyen intézményt. Molnárné Kovács Judit, mű...