Sokat segíthet a családias légkör

Benkő Roland (balra) úgy érzi, Tihanyival és a két Tabakával jó csapatot alkotnak majd.
Benkő Roland (balra) úgy érzi, Tihanyival és a két Tabakával jó csapatot alkotnak majd. - © Fotó: Boros Norbert
Debrecen – Benkő Roland azt érzi, Debrecenben minden adott ahhoz, hogy új lendületet vegyen a versenyzői karrierje.

Benkő Roland májusban lesz 20 éves, mégis évek óta a magyar salakos elithez tartozik. Az Orosházán született versenyző nagyon fiatalon robbant be a hazai speedway világába, 13 esztendősen junior magyar bajnok lett, majd két év múlva, 2008-ban a felnőttek között szerzett bajnoki ezüstérmet.

Ezt az eredményt 2012-ben újra elérte, ám az utóbbi években úgy tűnt, az a lendület, ami korábban jellemezte fejlődését, kissé alábbhagyott. Bár vannak olyan dolgok, amelyek hátráltatják karrierjének kiteljesedését, Benkő nem adja fel, újra sikeres akar lenni, s ennek érdekében úgy döntött, a Debrecen Speedway SE-hez igazol.


Bizsereg már a tenyered?

Benkő Roland: Nagyon! Már alig várom, hogy elkezdődjön a versenyszezon!

Arra még pár hetet várni kell, de addig is, miként készülsz az idényre?

Benkő Roland: A fizikai felkészülésem alapját a motokrosszozás adja, három éve rendszeresen űzöm ezt a sportágat télen. Idén heti két krossz edzésen veszek részt, ezen kívül van egy edzéstervem, amit egy személyi trénerrel állítottunk össze, ennek megfelelően futok és konditerembe járok. Elismerem, kell a súlyzózás és a futás, de a krosszozás minden más erőgyűjtést felülmúl a számomra.

A fizikai edzések mellett szinte ugyanolyan fontossággal bír a motorok felkészítése. Milyen „erőben” várják a vasparipáid a tavaszt?

Benkő Roland: Azt hiszem, nem lehet panaszom. Három komplett versenymotorom illetve egy tartalék blokkom van. Amit kellett és lehetett, azt felújítottam a gépeken, ami szükséges egy szezonkezdéshez, azt megtettük.

Bizonytalanságot jelent a versenyzők körében, hogy új kipufogókat kell használni a világversenyeken, négy fajtából lehet választani. Te tudod már, melyiket alkalmazod?

Benkő Roland: Több sztár már kipróbálhatta az új kipufogókat, de egyöntetű véleményt nem lehet hallani, mindössze annyit, hogy sok mindent nem változtat a motor viselkedésén, ellenben biztonságosabb, mint a korábbiak. Egyeztettem tunerekkel is, én a Kingben bízom, remélem, lesz elég időm tesztelni a szezon előtt.

Az elmúlt idényben az angol ligában a Plymouth Devils csapatában húztad a gázt. A gárda menedzsere, Lee Trigger azt nyilatkozta, érzi, több van benned, mint amit tavaly produkáltál, éppen ezért a 2015-ös szezonban is számított rád. Ezt követően jött a hír, hogy családi okok miatt nem tudsz a szigetországban motorozni. Gondolom, nagyon nehéz volt elmondanod a klubvezetőnek a döntésed.

Benkő Roland: Aki a saját bőrén tapasztalhatta, milyen egy idény Angliában, az tudja, roppant nehéz feladat, éppen ezért nagyon keveseknek sikerül kifejezetten jól az első idény. A debütáló szezonban nem lehet csodát tenni, szokni kell a légkört, s főleg a különböző pályákat. Mindennek ellenére nagyon jól éreztem magam Plymouth-ban, szerettem volna újra ott motorozni, viszont olyan változás állt be az életemben, ami miatt nem vállalhattam be az angliai tartózkodást.

A versenyzés mellett a családi vállalkozást is irányítanod kell. Mennyire megy majd a kettő együtt?

Benkő Roland: Elsődleges feladat lesz a karriert és a civil életet különválasztani, úgy gondolom, menni fog. Kevés szabadidőm lesz, de a pályafutásomat és az életemet is építeni akarom.

A sportolói karrieredbe máris változás állt be, hiszen a Debrecen Speedway SE versenyzője leszel 2015-ben. A közelmúltban megrendezett fotózáson nagyon úgy tűnt, igazi csapattársak alkotják a gárdát.

Benkő Roland: Valóban nagyon családias a hangulat, ami kifejezetten tetszik. Nagyon jó a kapcsolatom Tabaka Józsival, Robival és Tihanyi Sanyival is, s ez kulcsfontosságú lehet a szezon közben, hiszen sok mindenben segít-hetjük egymást. Úgy érzem, a jó szándék mindenkiben megvan a másik felé.

Tihanyi Sándorral még szorosabb a kapcsolatod, hiszen a tavalyi év végéhez hasonlóan, felkérted segítőnek. Mit vársz Subitól, mi az, amiben segítheti a fejlődésed?

Benkő Roland: Azt remélem, hogy vele kiküszöbölhetem a rutintalanságomból adódó hibákat, s megteremti azt a lelki nyugalmat, ami szükséges számomra a versenyzéshez. Nem kell hangsúlyoznom, óriási rutinnal rendelkező motoros, már eddig is rengeteg hasznos tanáccsal látott el.

A hazai viadalokon túl milyen ligákban lesz lehetőséged elindulni?

Benkő Roland: Lengyelországban a Lublinnal aláírt szerződésem van, ezen túl szinte biztos, hogy a cseh Extraligában is versenyezhetek, s elképzelhető a dán csapatbajnoki szereplés is. A lehető legtöbb versenyen szeretnék elindulni.

Milyen konkrét célkitűzésekkel vágsz neki a szezonnak?

Benkő Roland: Az egyéni magyar bajnokin dobogós helyezést várok magamtól, a junior világ- és Európa-bajnokságon pedig döntős szeretnék lenni, míg a felnőtt világversenyeken jó lenne továbbjutni a selejtezőből.

A beszélgetésünk során azt tapasztaltam, hogy nagyon elszánt vagy. Jól érzem?

Benkő Roland: Vallom, mindig a maximumra kell törekedni, ami tőlem telik, mindent elkövetek a sikerért.

– Boros Norbert –