Sokan voltak az idei Deszkán, egy nagyváradi darabot szerettek a legjobban

Borbély Szilárd Az Olaszliszkai című darabja
Borbély Szilárd Az Olaszliszkai című darabja - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nagy érdeklődés mellett, komoly szakmai elismeréssel övezve zajlott a tizedik Deszka Fesztivál a Csokonai Színházban. Csaknem három és félezer néző volt kíváncsi az egy hétig tartó rendezvény előadásaira, számos rendező, író, dramaturg, kritikus érkezett a hazai és a határon túli színházakból, szakmai műhelyekből Debrecenbe.

A nézőszám azért is kiemelkedő, mert csupán három nagyszínpadi előadás volt az idei produkciók között, a darabok rendezői rendszerint szűkített vagy épített nézőterű, intimebb játszóhelyekre álmodták meg előadásaikat.

A március 18. és 25. között megrendezett jubileumi fesztivál legnépszerűbb darabjai a nézők körében a nagyváradi Szigligeti Színház Az eset című produkciója, a Füge és az Orlai Produkció együttműködésében létrejött Egyasszony, valamint Spiró György drámája, a Helo, dr. Mengele! voltak. A hagyományos szakmai értékeléseken a legnagyobb elismerést a Hajdú Szabolcs rendezte Ernelláék Farkaséknál, az Örkény István Színház Diggerdrájvere, a Jeles András által színpadra vitt József és testvérei, a Forte Tásulat A te országod és az Egyasszony című darabok váltották ki a felnőtteknek szóló előadások közül, míg a Gördeszka gyerek-és ifjúsági szekciójából a Tündér ballonkabátban című bábelőadás érdemelte ki a házi bölcsek dicsérő szavait.

A válogatók, a színház Művészeti Műhelye csaknem száz előadás közül választotta ki a Deszka tizenhét, a Gördeszka hét darabját, s idén először indult útjára az Ugródeszka, melynek keretében három színházi képzést adó felsőoktatási intézmény négy kortárs magyar tematikájú produkcióját gyűjtötték össze. A szakmai programok keretében két jubileum találkozott: Debrecen kőszínházának százötvenedik évadát és a Deszka Fesztivál megrendezésének tizedik alkalmát együtt ünnepelte a színház. Ennek jegyében a fesztivál megnyitóját Máthé András „Álomkergetők” című színházi fotó-kiállításának, az egyik estét az 1990-es évek kortárs magyar ősbemutatóinak, a fesztivál zárónapját pedig a Ruszt József debreceni éveire való emlékezésnek szentelte a Csokonai Színház. A fotóművész száz színházi fotóból álló tárlata az évad végéig tekinthető meg a teátrum nézőtéri büféjében és második emeleti folyosóján.

– Csokonai Színház –