Sokan panaszkodnak a felüljáró bringásaira

A felüljárón a belváros felé tilos biciklizni
A felüljárón a belváros felé tilos biciklizni - © Fotó: Matey István
Debrecen – Egyelőre nem tervezi a korlátozó jelzőtáblák bevonását a közútke­zelő zrt.

Sok gyalogos arra panaszkodik, hogy a Vágóhíd utcai felüljárón a biciklisek egy része a belváros felé vezető oldalban, a járókelőket zavarva, a keskeny és erősen töredezett járdán szabálytalanul közlekedik. A forgalmi rend szerint a városból kifelé vezető oldalban lehet az úttesten is tekerni, míg a belváros felé tilos. Erre a volt dohánygyári lehajtónál lévő jelzőtábla figyelmeztet.

„Bentragadhatnának”

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője erre közölte: Debrecen főútjain úgy igyekeznek a jelzőlámpákat hangolni, hogy azok gyors átjutást biztosítsanak a kereszteződésekben. A fázisterv készítése során az egymással konfliktusba kerülő irányok zöld jelzései között úgynevezett közbenső időt kell alkalmazni, amelyet a haladási sebesség alapján számítanak. Eszerint a biciklisek egy része túl lassú lenne, vagyis akár akadályozhatnák a gyors lámpaváltásokat.

Ezért döntöttek a lassú járművek közlekedési tilalma mellett a Vágóhíd utca felől a Szent Anna utca felé, ahol a Wesselényi–Hajnal utcai csomópontban időnként így is dugók alakulnak ki. (Ennek ellentmond, hogy a csomópontban más irányokba nincs kitéve a kerékpározást tiltó tábla.)

A közút illetékese szerint amennyiben nem így járnának el, a szabad jelzések időtartama csökkenne. Ezért a korlátozó jelzőtáblák bevonását egyelőre nem tervezik. Ugyanakkor a Debrecen területén tapasztalható hasonló problémák enyhítése érdekében az állami úthálózathoz csatlakozó utak kezelőjével, az önkormányzattal egyeztetést kezdeményezett a közút.

HBN–OCs