Sokan nézünk új állás után

Sokan nézünk új állás után
A nők inkább fordulnak a munkaügyi kirendeltségekhez, karrierirodákhoz, vagy számítanak ismerőseik ajánlására, mint a férfiak.

Tíz magyar internetezőből négy keres jelenleg is állást, és a munkával rendelkezők fele is várhatóan új munkahely után néz az elkövetkezendő 12 hónap során – derült ki a Jobinfo.hu megbízásából a KutatóCentrum által készített felmérésből. Elsősorban a 18-34 évesek gondolják úgy, hogy egy éven belül munkát fognak keresni.

A magyar internetezők 55 százaléka véli úgy, hogy az elkövetkezendő egy évben állást fog keresni, elsősorban a 18-34 és a 45-54 év közötti korosztály. – Megdöbbentő, hogy azok közül, akik a felmérés pillanatában állással rendelkeztek, minden második munkavállaló a közeljövőben nagy valószínűséggel új állás után néz – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője. Azok között, akik jelenleg ugyan nem keresnek állást, de az elmúlt 3 évben igen, jóval többen (51 százalék) számítanak rá, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban ismét rákényszerülnek az álláshirdetések böngészésére, mint azok, akik már régebb óta nem keresnek új állást (21 százalék).

Ismerősökben bíznak

Az internetezők jellemzően a világhálót választják álláskeresésre is. A neten keresők körében az álláskereső oldalak a legnépszerűbbek, ezt követik azok testre szabott hírlevelei, a keresők és közvetlenül a kiválasztott cég honlapja, de a közösségi oldalakon is több mint ötödük tájékozódik. Az internetes csatornák mellett még gyakori az ismerősök, barátok, rokonok ajánlása és az apróhirdetési újságok böngészése.

– Érdekesség, hogy a nők jellemzően inkább fordulnak a munkaügyi kirendeltségekhez és karrierirodákhoz, vagy számítanak ismerőseik, barátaik, rokonaik ajánlására, mint a férfiak. Az erősebbik nem viszont elsősorban a munkaerő-közvetítői és fejvadász cégekben, az állásbörzékben vagy a kiválasztott vállalat közvetlen megkeresésében bízik – mondta a szakember.

Az interneten állást keresők között a felsőfokú végzettségűek több mint kétharmada a kiválasztott cég honlapján is tájékozódik, míg az internetes fórumokat jellemzően az alacsonyabban iskolázott internetezők keresik fel munkakeresés céljából.

HBN

 

A cikk adatai a KutatóCentrum és a Jobinfo.hu közös kutatásának eredményein alapulnak, mely 2012. május 14. és 21. között online lekérdezéssel zajlott. A kutatásban 1052-en vettek részt, a minta kor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar internetezőket.