Sokakat nem riaszt a merénylet

Sokakat nem riaszt a merénylet
© Fotó: AFP
Debrecen – A debreceni charter járat úti céljától légvonalban közel ötszáz kilométerre történt a merénylet.


A debreceni charter járat úti céljától Antalyától légvonalban közel ötszáz kilométerre történt az isztambuli öngyilkos merénylet kedden hajnalban. A cívisvárosból szerdán délelőtt indulók utazására semmilyen hatással nem volt a 39 ember halálát és 147 sebesülését okozó lövöldözés, valamint három robbantás. Az általunk kérdezett utazási irodákban szerdán nem mondtak vissza Törökországba tervezett nyaralást. Az idei szezonban általában azonban, a korábbiaknál érezhetően kevesebben választották a félhold és a csillag jelképezte országot kirándulásuk helyszínéül. Erről tanúskodik a Debreceni Repülőtér forgalmi igazgatójának információja: az év elején az utazási irodákkal közösen tervezett heti három,– Észak-Ciprusra, illetve Antalyára szálló – charterből, mindössze a Sármelléki utasfelvétellel közlekedő utóbbira nyílt igény a cívisvárosból startoló turisták részéről. Gulyás Péter elmondta: jó tapasztalat, hogy az utazók nem méltatlankodtak a fokozott biztonsági intézkedések során. Értették, hogy miattuk van. Az emberek a szokásosnál magasabb szintű készültséget leginkább a reptérre bevezető út rendőri ellenőrzésein érhették tetten.

Távol a bajoktól

Az IBUSZ Utazási Iroda ügyfelei nyugodtak, szerda délutánig semmilyen jelzéssel nem éltek az isztambuli detonáció kapcsán esetlegesen felmerülő kételyeikről. – A piac ugyan átalakult és az üdülők legtöbbje idén Spanyolországban, Bulgáriában vagy Görögország partjain piheni ki a mögötte álló év fáradalmait, nem szűnt meg a mecsetek, a kerengő dervisek világának felfedezésére való vágy sem – tudtuk meg Vajda Annától, a debreceni iroda vezetőjétől. – A legkedveltebb üdülőrészek, Antalya, Alanya, Kemer, Side távol esnek a migrációs útvonaltól, csak olyan helyre tervezünk utakat, amelyeket biztonságosnak ítélünk. A külföldön dolgozó kollégák, a Külügyminisztérium, a nagykövetség és a konzulátus visszajelzései segítségünkre van ebben. A vakációzókat fogadó helységek alapvető érdeke, hogy a turistákat a legmagasabb minőségben kiszolgálják és biztonságban tudják. Mindemellett az ügyfeleinket ellátjuk tanácsokkal és kérjük, hogy minden külföldre utazáskor regisztráljanak telefonon az adott konzuli szolgálatnál – fűzte hozzá.

Az ottaniak informálnak

A tavalyi török foglalások hetven százalékát már idén is lekötötték – tájékoztatott Molnár Szilvia a Start Utazás debreceni irodájának vezetője. Mint mondta, az előfoglalási időszakban érezhető volt az érdeklődés visszaesése ezen ország iránt, de ma már nyoma sincs ennek. A last minute-okkal talán eléri az elmúlt évi eredményeket a Török Riviéra – fejezte ki reményét. Az utasok és munkatársak is jó hírekkel szolgálnak a legnépszerűbb területekről, az alanyai régióból. Semmit sem érzékelnek a távol zajló konfliktusokból. A veszélytől függetlenül, a partnereket mindig egy általános tájékoztatóval, a konzulátus, az idegenvezető és az irodai ügyelet elérhetőségével indítják útnak.

HBN–HABE


Határrendészek védenek

A Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség ötven határrendésze látja el a Debreceni Repülőtér biztonsági ellenőrzését – írja a Zsaru Magazin. Az idén több mint 106 ezer fős utasforgalmat kezelő légikikötőben tevékenykedő önálló alosztály speciális kiképzést kapott. Az államhatár átlépésére jogosító és személyazonosságot igazoló okmányok kiváló ismerői, de főként az utasbiztonsági-ellenőrök tevékenységét figyelik, támogatják. Felügyelik a kifutópályát, az egész reptér környezetét, jelen vannak a csomagellenőrzésnél és a kiürült tranzitot is alaposan átvizsgálják.


Merényletek az isztambuli reptéren, rengeteg a halott és a sebesült
Isztambul – Lövöldözés és robbantásos merényletsorozat volt az isztambuli Atatürk reptéren, a legfrissebb jelentések szerint 36 ember meghalt, és több mint 140 megsérült.


Felkavaró videókon az isztambuli robbantásos merénylet (18+)
Isztambul – Két friss videó is előkerült az isztambuli reptéri detonációkról, a felvételek az Atatürk reptér termináljában készültek.


Videó: Isztambuli reptéri merénylet – Emelkedett az áldozatok száma
Ankara – Negyvenegyre emelkedett a keddi isztambuli terrortámadás halálos áldozatainak száma szerdán, az incidensnek 239 sebesültje van – közölte az isztambuli tartományi kormányzóság.

hirdetés