Sok napsütés, kevés eső

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – A napfényes órák száma csaknem másfél-kétszeresen haladta meg a sokéves átlagot. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A korábbi drasztikus lehűlést követően ismét jelentős felmelegedés vette kezdetét április utolsó napjaiban. Az eleinte még csípős hajnalokat kellemesen enyhe nappalok követték sok napsütéssel, csapadék csak elvétve fordult elő.

Enyhe fagyok

Nem tartott sokáig az április derekán kezdődött lehűlés, az elmúlt héten már ismét enyhe levegő áramlott Kelet-Magyarország térségébe. Ez a levegő jobbára száraz volt, így ismét sok napsütésben volt részünk, a napfényes órák száma csaknem másfél-kétszeresen haladta meg a sokéves átlagot. Azonban épp a kevés felhőnek köszönhetően erős volt a felszín kisugárzása, így a hét közepéig még mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban. Sokfelé fordult elő talajmenti fagy, sőt, 1-3 napon két méteres magasságban is mértünk -1—-2 fokos értékeket. Az enyhe levegő térhódításának és a sok napsütésnek köszönhetően a hét második felében már mind Hajdú-Bihar, mind pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fagymentes volt az éjszaka, nappal pedig kifejezetten kellemes, az évszakhoz képest meleg idő alakult ki. A csúcshőmérséklet a hét elején még általában 12-15 °C között alakult, a hétvégére nagy területen közelítette meg, vagy érte el a 25 fokot. Szeszélyes területi eloszlásban ismét feljegyezhettünk 1-2 nyári napot is, 25 °C-nál magasabb napi maximumhőmérséklettel.

Meleg talajba

A talajhőmérséklet számottevően emelkedett, a sekély gyökérzettel rendelkező tavaszi vetésű növények szempontjából lényeges felszíni (5 centiméteres mélységben mért) hőmérséklet 7-12 fokról 12-17 °C-ig enyhült. Ez a hőigényesebb kultúrák szempontjából már optimális érték, a fagyok megszűntével tehát – minimális kockázattal – időszerűvé vált ezek vetése is. A két méter magasan mért napi középhőmérséklet a talajhőmérséklethez teljesen hasonlóan alakult, a heti átlagérték megfelelt a sokéves átlagnak, de főként Hajdú-Biharban 1,-1,5 fokkal meghaladta azt. Egyedül a beregi tájakon volt mérhető gyenge, 0-1 fokos negatív anomália. Szemben az átlag szerinti, hozzávetőleg 6-9 milliméteres összeggel, a héten csupán egy-két helyen fordult elő nyomokban (1 milliméternyi) csapadék, kisebb eső, záporeső. A lehetséges napi párolgás eközben már elérte a 2-4 millimétert, így negatív vízmérleggel jellemezhetjük az elmúlt időszakot. Tovább csökkent talajaink vízkészlete, a régió legnagyobb részében nagy szükség lenne a kiadós, áztató csapadékra, hiszen az egy méter mélységű szelvény vízhiánya ismét megközelítette a 70-90 millimétert.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés