Sok millió kar és szív: elismeréseket adott át a Vöröskereszt megyei szervezete

Sok millió kar és szív: elismeréseket adott át a Vöröskereszt megyei szervezete
© Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Múlt és jövő mérlege után a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetősége megemlékezett a Vöröskereszt világnapjáról, majd kitüntetéseket adtak át vezetői.

1828. május 8-án született egy kisgyermek, aki később megváltoztatta a világot, hiszen mikor felnőtt, megalapított egy addig példátlan, nemzetközi humanitárius szervezetet, amely ma is él: a Vöröskeresztet. Születésnapján ünnepeljük e vallásoktól, nemzeti hovatartozástól, politikai érdekektől mentes szervezet világnapját, amelynek egyetlen célja, hogy csökkentse az emberi szenvedést – az alapítóról is szólt Nyéki István, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetőségi tagja, a Hajdúszoboszló Területi Szervezet elnöke május 3-án Debrecenben, a Megyeháza Árpád termében, ahol a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetősége rendes évi közgyűlését és világnapi ünnepségét tartotta.

Humanitás a harctéren

Solferinóba 1859. június 24-én a kor legszörnyűbb csatája után érkezett Henry Dunant, svájci üzletember. Civilként szembesült a csatateret elborító 40 ezer szenvedő, haldokló katona látványával. Azon a pénteki napon ő döntötte el, hogy folytatja üzleti útját, vagy tesz valamit egyedül, egyszerű emberként. Sokan ismerjük a történetet: Dunant ott maradt, és a környéken lakókat lelkesítve megszervezte, hogy a csata sérültjeinek segítsenek, ráadásul a kor szokásaival szemben: az összes katonát ellássák, olaszokat és ellenséges franciákat egyformán. Ebből a mozzanatból, s a mögötte meghúzódó eszméből született meg 1863-ban a Vöröskereszt. 158 éve zajlott a solferinói ütközet, és ugyanennyi éve robbantotta ki Dunant a minden érdek feletti humanitás, önkéntesség szelíd forradalmát – idézte fel a történetet Nyéki István.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Váratlan adomány az áldozatkész munkáért

– A Vöröskeresztnek 17 millió karja és 17 millió szíve van – mondta Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke utalva arra, hogy a nemzetközi szervezet révén ennyi önkéntesre számíthatnak világszerte a bajba jutottak. Kitért rá, hogy emberpróbáló helyzetekben kell helytállniuk e nagy, soknemzetű szervezetet Hajdú-Bihar megyében képviselőknek. A tevékenység lényege, hogy az önkéntességet, a fizikai és lelki segítségnyújtást tartsák fenn, persze ezt csak áldozatkész munkával lehet – mondta, majd hozzáfűzte: Sokszor volt alkalma betekinteni a Vöröskereszt megyei szervezetének munkájába. Majd bejelentette, hogy a Vöröskereszt megyei szervezetének működésére 100 ezer forint támogatást ad a megyei önkormányzat.

A legfontosabb tettek láthatatlanok

– Tagjaiból, önkénteseiből szövődik a Vöröskereszt. Mi alkotjuk együttesen ezt az eleven hálót, élő szervezethez hasonlatos képződményt, melynek alapelve a minden érdekfeletti humanitás. Erőnket, egészségi állapotunkat tagjaink, önkénteseink száma és aktivitása is jelzi. Teljes tagságunk 2016-ban 7.393 – ismertette Dr. Lakatos Zoltán a Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke a 2016-os év összegzésekor. Beszámolójából kiderült, hogy az elmúlt évben több emberen, többször, több adományozó közreműködésével segíthetett a szervezet, és hogy minden tevékenységében a színvonal növelésére, fejlesztésekre, kreatív újításokra törekedett. – Ne felejtsük el azonban, hogy gyakran éppen a legfontosabb eredmények, az igazán emberi, vöröskeresztes tettek láthatatlanok – zárta szavait.

– A rugalmasság vöröskeresztes munkánknak nélkülözhetetlen tulajdonsága. Alapvető, hogy felkészülünk olyan helyzetekre, amelyekre számíthatunk, de ugyanolyan fontos, hogy gyorsan tudjunk reagálni az új, váratlan szituációkra – jegyezte meg Ujvárosy Andrásné megyei igazgató. Mint mondta, a globális és a lokális események, folyamatok komoly hatással lehetnek az országra, a megyére, a környezetünkben élőkre. Váratlan, új helyzeteket, kríziseket, nekünk vöröskereszteseknek pedig feladatokat, kihívásokat teremthetnek. Elsősorban a feladattervezés, a rendszerek és eszközök fejlesztésével és az egyéni problémamegoldó képességek erősítésével, tanulással és tartalékok képzésével készülünk minderre.

Elismerték munkájukat

Mit tehetnék én egyszerű emberként! Még magamnak és a családomnak is nehéz megélnem, hogy segíthetnék én másokon?” –gondolják sokan, de egy vöröskeresztes tag vagy önkéntes nem így tesz. Éljen bármilyen életkörülmények között, legyen nyugdíjas vagy diák, megkeresi a módját, hogy segítsen. Résztvevője lesz az adomány-gyűjtéseknek, osztásoknak, véradást szervez, elsősegélynyújtó szolgálatot vállal, s ha szükséges, kezdeményezi azokat – mondta Nyéki István világnapi beszédében, amely után Oláh Miklós a Magyar Vöröskereszt alelnöke, Dr. Lakatos Zoltán és Ujvárosy Andrásné átadták a Magyar Vöröskereszt 2016-os kitüntetéseit megyénk vöröskereszteseinek.

Összesen 20 kitüntetést adtak azoknak, akik az elmúlt években áldozatosan szolgálták a Vöröskereszt ügyeit megyénkben: felnőtt és ifjúsági tagoknak, önkénteseknek.

A legmagasabb elismerést, a Vöröskereszt Tevékenységért Arany fokozatát Gáborné Hajdú Zsuzsanna, a Hajdúböszörmény terület ifjúsági tanácsának elnöke és a városi vezetőség tagja kapta, aki 1991-től vöröskeresztes. Ugyanennek az elismerésnek az ezüst fokozatát vette át Csóka Pálné Hajdúböszörményből és Kovács Gyuláné Hajdúnánásról. A bronz fokozatot Tóthné Tar Róza – aki Balmazújváros területén szolgál – és Forgóné Bónis Katalin Hajdúnánásról.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –


A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kitüntetettjei 2016-ban:

Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés arany fokozat

Gáborné Hajdu Zsuzsánna – Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés ezüst fokozat

1. Csóka Pálné – Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

2. Kovács Gyuláné – Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

Vöröskeresztes Munkáért bronz fokozat

1. Tóthné Tar Róza – Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

2. Forgóné Bónis Katalin- Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél

1. I. számú Posta Vöröskeresztes alapszervezete Hajdúszoboszló – Hajdúszoboszló Területi Szervezet jelöltje

2. Újkerti Alapszervezet – Debrecen Területi Szervezet jelöltje

Év Önkéntese

1. Elek Sándor – Püspökladány Területi Szervezet jelöltje

2. Kovácsné Csóka Erzsébet – Hajdúszoboszló Területi Szervezet jelöltje

3. Molnár Valéria – Debreceni Területi Szervezet

4. Tóth Sándor – Debrecen Területi Szervezet jelöltje

Kiemelkedő Oktató – Nevelő Munkáért (arany medál)

Kerekes Sarolta – Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért

Balmazújvárosi Ifjúsági Vöröskereszt Csoport – Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

Az oklevelet átvette: Posta Julianna és Veres Csaba

Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért

1.Gönczi Edit – Debrecen területi Szervezet jelöltje

2. Marsi Molli – Püspökladány Területi Szervezet jelöltje

Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért Ezüst Emlékérem

Jámbor Miklós – Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

Év támogatója

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata – Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

Az elismerést átvette: Kiss Attila, Hajdúböszörmény Város polgármestere

Év Médiatámogatója

Szabadhajdú Média és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Médiaágazat – Hajdúböszörmény területi Szervezet jelöltje

Az elismerést átvette: Varjasi Gergely, ügyvezető-helyettes

Vöröskeresztes Szolgálatért Oklevél

Szarvasné Módi Andrea

Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséret

Piros Éva