Sok kicsi sokra…

Sok kicsi sokra…
© Fotó: telegraph.co.uk
Ha valaki mifelénk alaposan, nagy felkészültséggel, becsülettel, magas színvonalon, ám alázattal, lelkiismeretesen végzi a munkáját, azt – legalábbis jobb esetben – megsüvegelik, kitüntetik, elismerik, vagy legalább szóban megvállveregetik; ha más nem, egy darab máj jut neki. E gyakorlatnak még rossz üzenete is lehet. Fábián György jegyzete.

Rossz üzenete? Mi áll e mögött a képtelennek látszó kijelenés mögött? Nem más, mint az, hogy a fenti gyakorlat arra utal: a lelkiismeretesség mintha valami különleges hőstett volna. Sportteljesítmény. Meredek virtus. Hangyás hóbort. Netán ritka betegség. Holott ennek kellene általánosnak lennie!

A helyzet így azonban mintha azt engedné sejtetni (de cáfoljunk rá, nap mint nap): a többség nem végzi teljesen lelkiismeretesen, amennyire csak lehet, hiánytalanul, feddhetetlenül a munkáját.

S, innen egy kicsit továbblépve, adódhat a kérdés, és korábban is feltettem már: Ha a többség csak egy icipicit is rosszul teszi, amit tennie kell, e sok kis rosszból összeáll végül egy nagy halom, amit úgy hívunk: Magyarország?

– Fábián György –
hirdetés