Sok a visszatérő vendég, ha elégedett a szolgáltatással

Pályázati támogatással épített filagóriát vendégháza mellett a bogácsi Borbély Frigyes.

Még dolgozott a Tiszai Vegyi Kombinátban Borbély Frigyes, amikor már arra gondolt: nyugdíjas éveiben falusi vendéglátással szeretne foglalkozni. Bogácsi üdülője mellett 1998-ban lett eladó az egyik ház, amelyet meg is vett, és az évek folyamán négy lépcsőben alakította át, fejlesztette vendégházzá. Ezt úgy oldotta meg, hogy a bevételt mindig visszaforgatta, közben pedig folyamatosan pályázott, ahol csak lehetett, nem is sikertelenül.

Szigorú ellenőrzés

A mostani nyertes pályázata 2004-re nyúlik vissza, akkor adta be elképzelését az AVOP-hoz meglévő falusi magánszálláshely fejlesztésére, egészen pontosan a pihenőkertbe egy filagória építésére. A mintegy 1,2 millió forintos beruházás 45 százalékát kapta meg támogatásként. A pályázat elbírálása, az elkészült pihenőhely ellenőrzése nagyon szigorú volt. Borbély Frigyes minden pályázónak azt tudja ajánlani, hogy a kiírás minden egyes pontját alaposan olvassa el, ugyanis mindent pontosan úgy kérnek számon. Emellett azonban olyan segítőkészséget tapasztalt a pályázatot kiíró szervezeteknél, amely időnként átsegítette a nehézségeken.

A legjobb reklám

A falusi szálláshelyek esetében a legjobb reklám, ha a vendégek barátaiknak, ismerőseiknek ajánlják. Borbély Frigyes – saját bevallása szerint – mindig megkérdezi a bejelentkező új, még nem ismerős vendégeket, hogy hol hallottak az ő szálláshelyéről. A válasz legtöbbször a „szájhagyomány”, ugyanakkor egyre nagyobb jelentősége van az Internetnek. Nem véletlen, hogy saját honlapot is készített, ahol a szállás legfontosabb adatai és természetesen fényképek is vannak. Az ország szinte minden részéből érkeztek már szállóvendégek, míg külföldről a német, a szlovák és a lengyel turisták veszik igénybe szolgáltatásait. Egyre több a rendszeresen visszatérő vendég, így szinte folyamatos kihasználtsággal működik a vendégház az általában májustól augusztus végéig, szerencsés esetben szeptemberig tartó szezonban.

HSz