Sok a vese, kevés az orvos

Nyílt napon ismertették a vesebeteg-gondozás folyamatát
Nyílt napon ismertették a vesebeteg-gondozás folyamatát - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a veseátültetések száma Debrecenben.

Ahhoz képest, hogy Magyarországon csaknem egymillió embert érint valamilyen vesebetegség, az ezzel foglalkozó orvosok száma mindössze néhány száz – ismertette dr. Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék vezetője a vese világnapján tartott előadásában. Hozzátette: a szakemberhiány problémáját nehéz megoldani, mert az egyre speciálisabb technológiák miatt mind tovább tart a fiatalok képzése.

Túl sok a foszfát

– A 20-30 éves korosztály körében ezerszer, a középkorúaknál százszor, az időseknél pedig tízszer nagyobb a szív- és érrendszeri eredetű halálozások száma azok között, akik vesebetegek – állapította meg előadásában dr. Mátyus János, a tanszék egyetemi docense. Arról is beszámolt, hogy azok, akik sok félkész, vagy konyhakész ételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek vesebetegek. Ezek egy részében ugyanis tartósítószerként foszfátot alkalmaznak, melyek nagyobb mennyiségben károsak.

Dr. Szabó Tamás, a Gyermekklinika adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleginél sokkal többet kellene foglalkozni a gyerekeknél jelentkező veseproblémák megelőzésével.

Egyre több átültetés

Dr. Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékének vezetője elmondta: Debrecenben 2012-ig évente nagyjából 300 veseátültetést hajtottak végre, majd emelkedni kezdett ez a szám. A tavalyi 63 után idén már 14 transzplantációt végeztek.

HBN-OCs


Figyeljünk a vesénkre!
Debrecen – Hazánkban minden tizedik ember vesebeteg. Évente több mint félmillió vesebeteg szorul gondozásra, közülük 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő életben maradását szolgálja a dialízis kezelés – derült ki a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában vasárnap délelőtt, ahol a vese világnapja alkalmából lakossági fórumot és nyílt napot tartottak.