Sok a pedagógus, de…

Az idei évben csökken először százezer alá az első osztályt kezdő kisdiákok száma, hangsúlyozta a tanévkezdéssel kapcsolatban Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán.

Az általános iskolás korúak száma a következő évben tovább csökken. Ez több, mint sajnálatos, fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az oktatási rendszer átalakításakor nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a tényt. Kitért beszédében arra is, hogy a pedagógusok létszáma közel húszezerrel nőtt az elmúlt harminc évben.

A megyénkben élő szakemberek a számokkal nem tudnak vitázni. A neve elhallgatását kérő általános iskolai tanár lapunknak megjegyezte, sajnos teljes mértékben igaz: sok a pedagógus. Az idén még megoldották az iskolákban a problémát, alig kellett valakit elküldeni. Nyugdíjba mentek néhányan, vagy más iskolákba kerültek át. De jövőre már a felső tagozatot is eléri a kisebb létszámú évfolyam. Az óraszámnövekedés miatt elkerülhetetlenek lesznek az elbocsátások, mondta.

Átalakult az iskola

Mókáné Hallók Zsuzsanna, a miskolci önkormányzat oktatási osztályvezető helyettese álláspontjukat adatokkal támasztotta alá:

– Az elmúlt négy évben az általános iskolákban 11 százalékkal csökkent a gyerekek száma, a pedagógusoké pedig 6-tal. A középiskolákba 1 százalékkal kevesebb tanuló iratkozott be, a pedagógusok száma is 1 százalékkal csökkent.

Az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult az iskola, fejtegette az osztályvezető helyettes, más feladatai vannak a pedagógusoknak. Más pedagógusi eljárásokra is lehetőség van: például felzárkóztatásra, egyéni tehetséggondozásra. Emellett több kéttannyelvű iskola, művészeti képzés indult, ezek is több és speciálisan képzett pedagógust igényelnek. Ennek ellenére nem jellemző, hogy ne csökkent volna a pedagógusok száma. Mókáné Hallók Zsuzsanna megjegyezte, valóban több pedagógus dolgozik a szükségesnél a miskolci iskolákban. Az idén 18 pedagógus munkaviszonya szűnt meg, jelenlegi számításaik szerint jövőre is ugyanez várható.

Íróasztal mellől könnyű…

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke szerint Hiller István számai igazak, de látszik, hogy nem jártas az alapfokú és a középfokú oktatásban, így az, hogy feleslegessé váltak volna a pedagógusok, nem igaz. Az utóbbi tíz évben teljesen átalakult társadalom, a tudáshoz való hozzáállás, másképp kell bánni a gyerekekkel: több pedagógusra van szükség. Íróasztal mellől könnyű számokról dönteni, hagsúlyozta.

HM