Sofőr a fél ország, de csak kevesen ismerik el, hogy okoztak már balesetet

Sofőr a fél ország, de csak kevesen ismerik el, hogy okoztak már balesetet
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A férfiak rendszeresebben ülnek a gépkocsijuk volánja mögé, a nők többet aggódnak.

Sofőr a fél ország, de csak az autóvezetők ötöde ismeri el, hogy okozott már balesetet – derül ki a Generali Biztosító friss kutatásából. A sztereotípiák beigazolódni látszanak: a rendszeresen vezető sofőrök inkább férfiak, a nők kerülik a vezetést, ha pedig a volánnál ülnek, jóval többet aggódnak a különböző kockázati tényezők miatt.

Féltett utasok

De attól minden második sofőr tart, hogy baleset során az utasai megsérülhetnek. A felmérésből kiderül, hogy Magyarország fele vezet: a válaszadók 56 százaléka szokott valamilyen gyakorisággal sofőrködni. A rendszeresen volán mögé ülő autósok főként a férfiak. Sőt, úgy tűnik, a nők sokkal inkább kerülik a vezetést: másfélszer több nő vallotta azt, hogy sosem sofőrködik. Azok a nők pedig, akik vezetnek, jóval több kockázati tényezőt vesznek számításba. A sofőrök közel 60 százalékának még egyáltalán nem volt balesete. Minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy okozott már káresetet, az autósok harmada pedig vétlen fél volt autóbalesetben. A volánnál ülők jelentős része ugyanakkor elég magabiztos, és a sofőrök közel fele a leg­gyakoribb kockázatok egyikétől sem tart. A legjobban attól tartanak a sofőrök, hogy a velük utazók megsérülnek. Csak szeretteik épsége után következik a gépjárműé: valamivel kisebb arányban tartják rizikónak azt, hogy nagy költségekkel járó balesetet szenvednek. Az autóval kapcsolatos anyagi károk sokkal inkább aggasztják a női sofőröket, mint a férfiakat.

Van rá megoldás

A részkockázatok és félelmeink enyhítésére egyre több termék található a biztosítók kínálatában, így például a kötelező mellé a bennülők baleset biztosítása is igénybe vehető. Az adatok alapján az autósok 32 százaléka gondolkozik a bennülők épsége érdekében kiegészítő baleset-biztosítás igénylésén, és negyedük kötne kgfb-je mellé esetleges koccanás esetén keletkezett károkat térítő önvédelem-biztosítást is.

HBN
hirdetés