SMS jön, ha magasak az UV-B értékek

SMS-értesítő rendszert indított a XII. kerületi önkormányzat az UV-B sugárzás jelzésére.

Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: ha a sugárzás eléri a kritikus szintet, akkor a regisztráltak egy ingyenes szöveges üzenetet kapnak erről. Hozzátette: a szolgáltatás igazán a hegyvidéki városrészen pontos, de a környező kerületek lakosai is megrendelhetik, mert ott is hasonló értékek jellemzőek.

Pokorni Zoltán elmondta: széles körben ismert, hogy az UV-B sugárzás ártalmas, mégis fontos felhívni erre időről időre az emberek figyelmét. Hozzátette: ennek különösen most, a kánikula és a nyári szünet beköszöntével van nagy jelentősége, miután kiváltképp a gyermekekre veszélyes a sugárzás. A kerület azzal szeretne segíteni, hogy a polgármesteri hivatal tetején lévő mérőeszköz jelzéseit továbbítja a lakosoknak. Ez az érzékelő folyamatosan adja a jeleket, egy számítógép pedig 3 percenként átlagolja azokat. Ha eléri a kritikus, 6-os szintet, akkor a regisztráltak ingyenes, figyelmeztető SMS-t kapnak, a veszélyes, 8-as szint felett pedig egy újabb üzenetet.

A polgármester kifejtette: az érdeklődők a www.hegyvidek.eu honlapon díjmentesen regisztrálhatják telefonszámukat, a NIVEA támogatásának köszönhetően. A szolgáltatás a XII. kerületi lakosoknak ad igazán pontos információt, de ha itt magas a sugárzás, akkor a II. és III. kerületben is veszélyes értékek vannak – mondta Pokorni Zoltán. A városrész első embere szerint tavaly körülbelül ezren regisztráltak, most ennél többre számítanak, így akár 10 ezer feletti szöveges üzenetet is el tudnak küldeni néhány másodperc alatt.

– Független Hírügynökség –