Slamo: a szólista zenésztársakra lelt

Slamo: a szólista zenésztársakra lelt
Miskolc – Egy kicsit „előrehozódott” a premier. És a közönség szerint fényesen sikerült. Ismét: Slamo. Miskolcon.

Először csak azt lehetett tudni, hogy ismét Miskolcon él. Hazajött – természetesen családjával: feleségével és három fiukkal –, mert most ez volt a sorsa. Azután hallani lehetett, hogy társakat keres. Majd: talál. És már a bemutatkozó koncert helye és időpontja is megvolt. Február 19., Miskolc, Kocsonyafesztivál, Villanyrendőr.

De mégsem: a premiert megelőzte egy előpremier. Nem lehetett – nem is akart(ak) – nemet mondani a felkérésre, amely a DVTK jubileumi ünnepségére invitálta őket a Szent István térre a múlt vasárnap.

Darázs és a többiek

Nagy-nagy siker volt. Hogy a 19-i még nagyobb legyen. Azután 24-én egy fővárosi koncert – az Alcatraz klubban –, utána pedig… Meglátjuk. Meghalljuk.

A „projekt” neve: Slamo. Nem Slamo és zenekara (volt már olyan, hogy Slamo Band), hanem csak ő. És azok a miskolci zenésztársak, akik – reméli, így érzi – tényleg társak lesznek. A legfőbb fő Dudi, azaz Darázs István, aki régi harcostárs (a Pataky Attilát megelőző időben tagja volt az Eddának), negyven éve ismerik egymást. Darázs mellett a másik énekes néhány korosztállyal ifjabb: Hócza József. A billentyűs: Gajdán Szabolcs. Földes Gábor dobol, Fukk Attila basszusgitározik.

Nem Edda-dalok

A kérdésre, hogy akkor mit is fognak játszani?, Edda-dalokat?, magától értetődő természetességgel válaszol Slamovits István: „Az én dalaimat fogjuk játszani. Azokat, amelyek egy része valóban az én nevem alatt fut, de olyanokat is, amiket valójában én írtam – a dalt és a szöveget is –, ám más neve áll ott szerzőként.”

Ez egyértelmű felelet. Lesznek tehát Slamo-szerzemények az Edda-időkből, de lesznek a No-korszakból, vagy éppen akkorról, amikor szólókarrierbe kezdett.

Sikerül-e a sokadik újrakezdés?

A sors hazahozta

Darázs István szerint (is) sikerülnie kell. Ha a sors hazahozta Slamót – mert mindketten így érzik –, akkor akar is vele valamit. Azt akarhatja, hogy zenéljen, és ha eljön az ideje, új dalokkal ajándékozza meg a közönséget. Slamo azt mondja: Van egy gyógyíthatatlan betegsége. A gitár. Ezzel együtt kell élnie. Sokszor szögre akasztotta, de újra és újra levette onnan.

A Patakyval való (nem létező) kapcsolatról nincs mit mondania. Vagyis, annyit: „Jobb elszenvedni az igazságtalanságot, mint elkövetni.”

Slamo – a társak és a közönség szerint is – tele van energiával.

Úgy néz ki, nekünk is jut az övéből.

– Szabados Gábor –

Címkék: ,