Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.12. 07:17

"Még az éjszaka vér fog folyni!"- mondta az encsi vádlott

<p>Miskolc - Tagadta az emberölési szándékot az a férfi, aki családtagjaira gyújtotta Encsen a lakást. A szakértő szerint azonban szándékosan okozta a tüzet...</p>

Előzetes letartóztatásból háziőrizetbe kerülést indítványozott a védelem annak az encsi férfinek, akit különös kegyetlenséggel, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és mással vádoltak meg.

A B.-A.-Z. Megyei Bíróságdr. Szabó József vezette bírói tanácsa a keddi tárgyaláson elutasította az indítványt azzal az indokkal: nem garantálható a perbe fogott férfi tárgyalásokon való megjelenése. A cselekmény tizenöt év fegyházzal vagy akár életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett, ezért a szökésveszély sem zárható ki.

Veszély reális esélye

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, kis híján tragédiába torkollott az encsi férfi által két éve Encsen, ittasan elkövetett nagyon súlyos megítélésű bűncselekmény. Részegen kinyitotta lakásának konyhájában lévő gázpalack csapját, majd meggyújtotta a szőnyeget és távozott. Néhány perc múlva pedig már — a közelben lévő — anyósa lakásának ajtaját lobbantotta lángra egy Molotov koktéllal.

Pedig tudta, hogy mindkét gyermeke, volt felesége és anyósa is bent alszanak. Viszonylag gyorsan észrevették a füstöt és a tüzet a lépcsőházbeliek, és tűzoltót hívtak. A gyors beavatkozásnak köszönhetően senki nem sérült meg. A szakértői vélemény szerint azonban, ha a lángokat később veszik észre, vagy az oltás bármilyen okból csak később kezdődhetett volna meg, a lépcsőház kürtőhatása miatt kiterjedt volna a tűz. A továbbterjedésnek reális esélye volt. Ezért nem meghatározható számú személy, és előre fel nem becsülhető vagyontárgy ténylegesen veszélybe került — erről még a vádismertetéskor beszélt dr. Martossy György ügyész.

Tagadta az ölési szándékot

A vádlott korábban tett vallomást, de nem szóban, hanem írásban mondta el, hogy szerinte mi történt azon a napon. Tagadta, hogy meg akarta volna ölni családtagjait. Saját lakása is csak véletlennek köszönhetően lobbant lángra. Csak rájuk akart ilyeszteni - állította. Az igazságügyi szakértő azonban ezt a véletlenszerű tűz keletkezési okot cáfolta kedden. Arról beszélt, hogy a vádlott égésgyorsító anyagot használt. Ezért tombolt oly gyorsan saját lakásában a tűz.

Az anyós lakása pedig már a belső felén égett, amikor észrevették. A gyors beavatkozás miatt nem következett be a tragédia. A szándékosságot egyébként alátámasztani látszik az a tanúk által hallott mondat, hogy "Még az éjszaka vér fog folyni! Nekem nyugodt éjszakám lesz, mert megöllek benneteket. Főleg téged és anyádat!" A bíróság az előzetes letartóztatás megszüntetésére vonatkozó elutasítást követően a tárgyalást elnapolta. Nem kizárható, hogy legközelebb sor kerül a perbeszédekre és ítélethirdetésre is...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!