Skandináviából szaladt le ez a hideg

Skandináviából szaladt le ez a hideg
© Illusztráció: telegraph.co.uk
Hajdú-Bihar – A tartósan napos, de főleg a kánikulai idő egyelőre nem tér vissza.

A csütörtökihez hasonló pocsék hűvös és esős idő június végén legalább tíz éve nem volt, mi több, a nappali csúcshőmérséklet – 14 fok – kereken 13 fokkal alacsonyabb az ilyenkor átlagnak tekinthetőnél. Ez januárra vetítve olyan, mint ha akkor mínusz 14 fok lenne a maximum hőmérséklet.

Az eső már nagyon kellett, a hideg viszont sem a mezőgazdaságnak, sem a nyaralóknak, sem a hétköznapokat élő embereknek nem hiányzott. Az országban egyébként a Tiszántúlon volt csak ilyen idő. A hűvös esőt még a meteorológusok által sem előrejelzett, nyáron rendkívül ritka jelenség, egy úgynevezett magassági hidegcsepp okozta. A hideg – ezt már Pártai Lucia meteorológustól tudjuk – Skandináviából szaladt le térségünkbe, majd itt helyben csapadékot okozva önálló életre kelt, és csak igen lassan tud távolodni kelet felé.

– A következő napokban lassan konszolidálódik térségünk időjárása, melegedésre számíthatunk olyannyira, hogy a délutáni felmelegedés jövő hét csütörtökre eléri az ilyenkor átlagos 27-28 fokot. Ezzel együtt viszont záporok, zivatarok, néhány órás csendes esők lehetnek, leginkább vasárnap, hétfőn és szerdán. A péntek viszont még hűvös, szeles és borongós lesz – tette hozzá Pártai Lucia.

HBN