Síremléket kapott a hajléktalan művész

Síremléket kapott a hajléktalan művész
© Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Sírkövet állítottak tisztelői a tavaly 66 éves korában elhunyt Csatári József debreceni festőművésznek, grafikusnak a Köztemetőben.

Az előzményekről dr. Szatmári Éva pszichiáter portálunknak elmondta: Csatári József éveken keresztül komoly szenvedélybetegséggel küzdött, melytől csak nagyon nehezen tudott megszabadulni. Évekig tartó intézeti kezelései idején is alkotott, az a terápia része volt. Több képe a Kenézy Kórház pszichiátriai részlegében maradt.

Fotó: Orosz Csaba Fotó: Orosz Csaba ©

A művész élete vége felé „kicsúszott a talaj a lába alól”, elveszítette a családját. Hajléktalan szállón aludt, nappal pedig járta az utcákat és rajzolt. Rákbeteg lett. Mivel halálakor nem volt pénze a temető hátsó részében, köztemetés keretében temették el, egy kis fejfával.

Fotó: Orosz Csaba Fotó: Orosz Csaba ©

Ahhoz a hat képhez amelyek a kórházban voltak, művész barátai, sorstársai tavasszal további nyolc alkotást tettek hozzá, melyekből jótékonysági árverést tartottak. Hét képet értékesítettek. Az így befolyt 230 ezer forintot Csatári József egy hozzátartozója most kiegészítette. Ebből a pénzből emelték a fehér kőből készült emlékhelyet.

HBN-OCs
hirdetés