Sima úton suhanhatunk Pallagra

Több hónapos csúszás után csütörtökön átadták a Pallagra vezető felújított utat
Több hónapos csúszás után csütörtökön átadták a Pallagra vezető felújított utat - © Fotó: Égerházi Péter
Debrecen-Pallag – Az egyre növekvő igény és lakosságszám is indokolta az út korszerűsítését.

Aki régebben hagyta már el úgy a várost észak felé, hogy a Pallagi út felől hajtott fel a 4-es főútra, annak újdonság lesz az a körforgalom, ami a Teva Gyógyszergyártól az erdőn keresztül vezető nyílegyenes utat megtörő éles kanyar helyén épült. Mint arról a helyszínen dr. Papp László polgármester csütörtökön beszámolt, ez is része annak 460 millió forintos beruházásnak, amellyel teljesen megújult a Pallagi út.

Elodázhatatlan volt a felújítás

Évtizedes problémát jelentett, hogy a városrészben elkezdődött ingatlanfejlesztés, illetve az ott megtelepedő, főleg mezőgazdasági vállalkozók, valamint az időközben elkészült labdarúgó akadémia egyre nagyobb forgalmat generáltak, ami szükségessé tette az út felújítását – magyarázta a polgármester. Elmondta, jelenleg már mintegy nyolcszázan laknak Pallagon, de a következő években a lakosság száma a kétszeresére is nőhet, mert további ingatlanfejlesztés várható a településrészen.

A 2013 októberében elkezdett beruházásban 4 ezer 378 méternyi, kétszer egysávos utat kellett felújítani és 219 méter utat megépítenie a kivitelezőnek. Ennek során megerősítették az útpadkákat, korszerűsítették a közvilágítási hálózatot, átépítették az út csapadékcsatorna rendszerét, és földbe süllyesztették a távközlési hálózatot. Emellett a Mezőgazdász utcán megerősítették az útalapot és szegélyeket is kapott az út, ami egy hosszú idő óta fennálló problémát orvosolt. A beruházásban buszöblöket is kialakítottak, a Mezőgazdász utcán pedig korszerűsítették, valamint felújították a buszfordulót.

Fotó: Égerházi Péter (galéria) Fotó: Égerházi Péter (galéria) ©

A továbbiakban még 105 lombhullató- és 10 örökzöld fát, valamint 19 cserjét és 1591 talajtakaró növényt helyeznek ki, továbbá befüvesítettek 3 ezer 200 négyzetméternyi területet. A közlekedés biztonságát növelő beruházáshoz kapcsolódva dr. Papp László elmondta még, hogy már elkészültek az út mellett kialakítandó, mintegy 300 millió forintos költséggel megvalósítható kerékpárút tervei is, amihez újabb fejlesztési forrást igényel majd a város.

A tájékoztatón résztvevő Mazsu János önkormányzati képviselő szerint az ott élők már nagyon várták az útkorszerűsítést, ezért is viselték nehezen azt a huzavonát, ami éppen a körforgalmi csomópontot érintő ingatlankisajátítás miatt alakult ki a terület tulajdonosával.

Az érintett területen a kivitelező csak tavaly szeptemberben kezdhette meg a munkát, ezért 2014 májusa helyett csak 2015 februárra készülhetett el a teljes beruházás.

HBN-ÉP