Sima kaland, néhány kellemes cukorkával

Akt.:
Sima kaland, néhány kellemes cukorkával
Ha szerencsések vagyunk, a május 24-i magyar premier után még mindig műsoron találjuk a legújabb Star Wars-történetet. Közben, a bemutató óta kiderült: buktának könyvelhették el a gyártók a Solót.

Rendező: Ron Howard. Főszereplők: Alden Ehrenreich, Joonas Suotamo, Woody Harrelson, Emilia Clarke.

Megbosszulja magát, hogy a Disney futószalagra tette az űroperát? Valljuk be: talán nem is érezzük akkora számnak, ha kevesebb mint egy év alatt újabb és újabb adagot kapunk a jóból. Ami túl gyakran jön el újra, az már kevésbé tűnik ünnepnek.

De senkit ne tántorítson el, hogy a Solo nem borította a kasszát. Sőt, megkönnyítheti a dolgunkat. Ekképpen ugyanis nagy elvárások híján ülhetünk be a moziba. Így tettem én is, és végül kínzó hiányérzet nélkül távoztam.

Szórakoztató űrwesternt kapunk, fordulatokkal, „ki kivel is van?”-nal, és persze a műfaj szokványosságaival. Hősünk történetében rögös az út kifelé a rabszolgasorsból, s mint kiderül, a birodalmi akadémián át a törvényenkívüliségbe vezet. Han vinné magával a szerelmét, de szem elől veszíti egy időre – s nem gondolná, miképpen látja majd viszont… Az sem árt közben, ha társakat szerez az úton – és jártasságot a koaxium nevezetű, kincset érő hiperhajtómű-üzemanyag meglovasításának gyakorlatában. Ahhoz persze, hogy kikerüljön az egyre gyűlő lekvárból, szüksége lesz egy hajóra, s nem akármilyenre. Összeáll a jól ismert kép. (Még azt is megtudjuk, minek köszönheti a Solo nevet – igaz, már-már önparódiába hajlóan.)

A fő vonalakon túl több olyan barátságos, apró részlet villan elénk, amely megdobogtathatja a Csillagok háborúja univerzuma kedvelőinek szívét. A felső kapcsolótáblán matatni kezdő, loncsos bundájú kéz. A csempészkabin. A holosakk. Az Ezeréves Sólyom orra – amely az emlékeinkben bizony nem tűnt ennyire hegyesnek, s ki is derül, hogy miért.

Vetnek az alkotók pár cukorkát a keményvonalas rajongóknak is, néhány régi ismerős formájában. Például A klónok háborúja sorozatban megismert fejvadásznő, Aurra Sing bukkan fel a vonatrablós jelenetsorban, de nagyobb figurákat is tartogattak nekünk a sztorikavarók az animációs világból: fény derül egy sötét figura kilétére, további találgatásokra csábító helyzetben – de ne lőjük le a poént.
Solo mostani megformálójáról – panyókára eresztett pisztolytáska ide vagy oda – nem igazán tudott a Ford által megkedveltetett alak eszembe jutni, a fizimiskája révén sokkal inkább Leonardo DiCaprio. A női főszereplő ismerős lehet már Sarah Connorként, a sorozatfüggőknek pedig a Trónok harcából; ha kell, cuki, ha kell, sejtelmes. Woody Harrelson, a karakteres orrnyereg remek figurát hozott, a rossz életű (és arcú) fronttiszten át a kipróbált csempészig…

Kezdetben ugyan lemondtunk a nagy elvárásokról, viszont az osztályzáskor egy Star Wars-filmnek az 5-öshöz többet kell tudnia.

– Fábián György –


Los Angeles - Ezúttal nem volt Han Solóval az erő: a Disney új Star Wars-filmje a várakozásokhoz képest jóval kisebb premierhétvégi bevétellel kezdte meg forgalmazását Észak-Amerikában és más piacokon. Az amerikai hősi halottakra emlékező nemzeti ünnep, a Memorial Day miatt négynaposra nyúlt prem...

9 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megnézed az új Star Wars-filmet!
Csütörtökön kerül hivatalosan is a magyar mozikba az új Star Wars-film, a Solo. A legfontosabb tudnivalókat pontokba szedtük, hogy teljesen képben legyél a vászon előtt! 1. A Solo a 2016-ban bemutatott Zsivány Egyes után a második Csillagok háborúja (Star Wars) antológia film. A Csillagok háborúj...