Sikorski: a Nyugat kettős mércét alkalmaz Kelet-Európával szemben

Varsó, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Lengyelország kiállása az EU által bírált magyar kormány mellett bizonyítja, hogy “a magyar-lengyel barátság él és virul” – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak adott interjújában, hangot adva azon véleményének, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz Kelet-Európával szemben.

 

A miniszter – aki a héten Budapestre látogat – a hétfőn megjelent interjúban kiemelte, hogy a tavalyi, egymást követő magyar és lengyel uniós elnökség idején a két ország szorosan együttműködött, és néhány kezdeményezést kölcsönösen átengedett egymásnak. Magyarország például a lengyeleket kérte fel, hogy vállalják át tőle a keleti partnerségi csúcstalálkozó megrendezését.

A magyar kormányt érintő nyugat-európai bírálatok a lengyel külügyminiszter szerint az egész régió megítélésében alkalmazott kettős mércéből erednek: ezt bizonyítja, hogy az EU nem volt kritikus Gyurcsány Ferenc kormányával szemben, amely “nagy társadalmi mobilizációra” késztette a magyarokat. A tárcavezető nem kívánta értékelni a magyarországi reformokat, de elárulta, mit mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek: “A zseni tudja, mikor kell abbahagyni…”.

Radoslaw Sikorski a “minőség jelének” nevezte a visegrádi csoport (V4) együttműködését, amelybe lengyel külügyminiszter több kelet-közép-európai országot is bevonna.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Magyarországon és Lengyelországon kívül Szlovákiát és Csehországot is magába foglaló csoportban nincs egyetértés az együttműködés kiépítéséről, amelyet szerinte a közös történelmi tapasztalatok mellett az érdekközösség is indokol. Kiemelte, hogy a térség országai azonosan gondolkodnak a NATO jövőjéről: nem politikai klubnak, hanem katonai szövetségnek tekintik. Az Európai Unión belül közös érdekük a kohéziós politika fenntartása, illetve a régió jelentősebb képviseletének létrehozása a nyugati országok által uralt nemzetközi szervezetekben, például az Egyesült Nemzetek Szervezetében.

A lengyelek vasárnap vették át egy évre a csehektől a V4-ek elnöki tisztségét. Elnökségük idején a V4-es találkozókra alkalmanként Románia, Bulgária, a keleti partnerség résztvevői vagy más balkáni országok képviselői is meghívást kaphatnak. A szoros regionális együttműködésben Lengyelország az energiabiztonság mellett a nemzetállamok biztonságának zálogát is látja, ezért kiemelten fontosnak tartja a visegrádi harccsoport négy éven belüli felállítását.

A miniszter közlése szerint Varsó az unión belül is szorgalmazni fogja a közös védelmi politika fejlesztését, amelynek keretében például meghatároznák az adott ország költségvetéséből a védelemre fordítandó kiadások mértékét. Véleménye szerint ebben a régió országainak egy részén kívül a franciák, a spanyolok, az olaszok és a németek is érdekeltek, így a kérdés megoldásában Sikorski Olaszország segítségére számít, amely két év múlva veszi át az uniós elnökséget.

http://www.rp.pl/artykul/9160,906783-V4-czyli-znak-jakosci.html?p=1

 

 

hba \ kkp \ kho

 

MTI

Címkék: