Sikkes debreceni est bemelegítésként

Akt.:
Sikkes debreceni est bemelegítésként
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – Csütörtökön ismét „hazatér” a Djabe, mielőtt nekivág a világnak.

A Djabe zenekart 1995-ben alakította meg a város szülötte, Égerházi Attila, és a következő évben megjelent a csapat első CD-je is. Erre emlékezve a jubileumi koncertsorozatuk tavaly novemberben, a Művészetek Palotájában indult, ahol a Miskolci Szimfonikusokkal lépett fel az együttes, de előtte a debreceni Sikk Klubban mutatta be műsorát a szimfonikusokat a technika segítségével megidézve.

Idén nyáron ismét turnéra indul a Djabe, de ezúttal a legendás Genesis-gitáros Steve Hackett nélkül. Most az első lemezük 20 éves évfordulója adja az apropót, hiszen 20 Dimenzió címmel jelentettek meg új albumot, amelyet először áprilisban Budapesten, a MOM Kulturális Központban ismerhetett meg a közönség.

A nyári lemezbemutató turné első állomása megint Debrecen lesz, mielőtt még egy koncertet adnak a fővárosban, hogy aztán Szlovéniába, majd a tengerentúlra induljanak. A világ egyik legnagyobb dzsesszfesztiválján, a New York állambeli Rochesterben idén már hatodik alkalommal lépnek fel, (ezúttal négyszer is), ahol csatlakozik hozzájuk John Nugent amerikai szaxofonos, aki sok más között Tony Bennett, Ella Fitzgerald és Woody Herman mellett többször zenélt már a Djabéval is. A turnét Kanadában, az Edmontoni Jazz Fesztiválon zárják, ahol szintén visszatérő vendégek.

HBN

Címkék: , , ,