Sikerrel alkalmazták egy ritka betegségnél a hírhedt Contergan hatóanyagát

Sikeresen kezelték kutatók a hírhedt talidomid nevû hatóanyaggal az úgynevezett HHT nevû betegséget – közölte vasárnap a Nature Medicine címû szaklap.

A bejelentés azért keltett nagy figyelmet, mert a Contergan néven egykor forgalmazott, talidomid összetételû gyógyszer volt fél évszázaddal ezelõtt a világ eddigi legmegrázóbb gyógyszerkatasztrófájának kiváltója.

A HHT, amit Osler-Weber-Rendu kórnak is neveznek, az érrendszer veleszületett zavara következtében kialakuló vérzékenység, amely elsõsorban orr- és egyéb nyálkahártya-vérzésekben nyilvánul meg. 10 ezer emberbõl egy esetében fordul elõ ez a betegség. A szaklap cikke szerint francia kutatók sikerrel alkalmazták az egykor hírhedt talidomidot HHT-s állatkísérletekben, és mint a kutatócsoport vezetõje közölte, az eredmények kiemelkedõen biztatóak.

Az enyhe nyugtatóként és altatószerként árusított Contergan elsõ pályafutása 1957-ben szintén kecsegtetõen kezdõdött, de aztán katasztrófába torkollott. A gyógyszer készítõi azt állították, hogy annyira enyhe a szer, hogy még öngyilkosságot sem lehet vele elkövetni. A talidomid hatóanyagú Contergan nagyon népszerû lett az állapotos nõk körében is, mert enyhítette a reggeli rosszulléteket. És ebbõl lett a katasztrófa.

Hamarosan súlyos torzszülések tömegét észlelték orvosok. A kéz- és a lábfejek közvetlenül a törzsbõl nõttek ki, vagy ki sem nõttek számos esetben. Más esetekben hiányzó vagy rendellenes fülkagylókat, ajak-, illetve szájpadlás-hasadékot, az arc, a gerinc és a tápcsatorna súlyos fejlõdési zavarait figyelték meg.

Az orvosok nem tudták, mi történt, míg végül 1961 végén egy német és egy ausztrál orvos egymástól függetlenül bebizonyította, hogy a talidomid okozta a rendellenességeket a magzatokban.

Utólag kiderült, hogy több mint tízezer torzszülött gyerek jött világra a Contergan miatt, fõként Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Kanadában. A katasztrófa hatására Contergan, illetve a talidomid forgalmazását betiltották, megszigorították a gyógyszerkísérletek és a gyógyszer-prototípusok ellenõrzését.

A Contergant gyártó cég ellen per indult, amelynek végén a gyógyszergyártót hatalmas kártérítésre kötelezték. A cég fizetett is az áldozatok családjainak egy erre a célra létrehozott alapon keresztül, de felelõsségét sohasem ismerte el. Sõt, találkozni sem voltak hajlandók az áldozatokkal.

A talidomid, mint hatóanyag karrierje azonban nem ért véget. 1985 és 1992 között több mint 2 millió tabletta fogyott belõle. A legtöbb Marokkóban, Peruban, Indiában. Állítólag a talidomid többször újra kiváltotta az ismer tüneteket, de a gyógyszert a lepra egyik szövõdményének, egyes rákfajták, sõt még az AIDS gyógyításában is alkalmazták, állítólag nem egyszer eredményesen.