Sikeresen elindították az űrbe küldött napvitorlást

Sikeresen elindították az űrbe küldött napvitorlást
Sikeresen elindították pénteken a múlt hónapban Föld körüli pályára állított japán rakétáról azt a papírsárkányszerű űreszközt, amely csak a Nap energiáját használva hajózik a világűrben.

A kísérlet neve Ikarosz, a görög mitológiai hős neve alapján. A kísérlet célja, hogy bebizonyítsák: a napfény egyszerű és hatékony energiaforrásként alkalmazható, és nincs szükség kémiai meghajtó anyagra. A küldetés irányítói arra kíváncsiak, hogy az Ikarosz képes lesz-e mérhető gyorsulásra, és milyen jól kormányozható a szonda.

A űr-sárkány elve hasonló a vitorláséhoz, amelyet szél hajt. Az eszköznek van egy ultravékonyságú, rugalmas, négyszögletes, 14-szer 14 méteres napvitorlája, amely befogja a napszelet energiaforrásként. A vitorla szupervékony napelem filmréteggel van bevonva.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) közleményében jelentette be, hogy a kutatók június harmadikán kezdték meg a napvitorla kibontását, ami csütörtökön fejeződött be a Földtől hétmillió kilométerre.

Az Ikarosznak társa is volt. Az Akacuki Vénusz-szondával indult az űrbe. A párost a Tanegashima Űrközpontból bocsátották fel május 21-én. Az Akacuki decemberben érkezik a Vénuszhoz. A kettős projekt költsége egyébként másfél milliárd jen, ami nagyjából 16 millió dollár.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,