Sikeres szívműtét egy magzaton az Egyesült Államokban

Amerikai orvosok sikeres szívműtétet hajtottak végre egy hetedik hónapban lévő magzaton. Az operáció még novemberben volt, azóta meg is született a kislány, a születés után átesett három szívműtéteten, és most pénteken hazavitték a szülei, Angela és Jay VanDerwerken .

A világon ez volt az első magzati szívműtét.

A szenzációs operációt a bostoni gyermekkórházban (Massachusetts állam) hajtották végre. Beültettek a kislány szívfalába egy parányi perforált falú csövecskét, enélkül maradandóan károsodott volna a magzat tüdeje. A magzatnak ugyanis hiányzott a szívfalon a két szívfél közötti nyílás, emiatt csökevényes volt a bal szívfél. Az ilyen hibával születő kisgyermekek általában az első hónapban meghalnak, ezt csak szívátültetéssel vagy bonyolult szívműtéttel lehet megakadályozni, de még ezeknek a műtéteknek is csak 20 százalékos az esélyük.

A magzati operációt egy 16 specialistából álló orvoscsapat hajtotta végre. A kislány, Grace január 10-én 4 kiló 20 dekával meg is született. Röviddel utána három szívműtétet hajtottak végre rajta. Az orvosok szerint ezek után a műtétek után rendkívül gyors volt a felépülés.

A kislányra még további műtét vár: 4-6 hónap múlva hajtják végre rajta a szívplasztika második szakaszát.