Sikamlós a belváros Debrecenben

Sikamlós a belváros Debrecenben
A hó esik, a szolgáltató takarít, a járókelő korcsolyázik a főtéren. A hetek óta tartó hidegben új funkcióval bővült a főtér: amellett hogy esztétikai élményt nyújt, csúszka-pályaként is üzemel.

Az ott naponta áthaladó, vagy inkább áttipegő emberek persze nem mind élvezik a különszolgáltatást. A járókelőket megszólítva szinte mindenki bosszankodik.

– Épp most érkeztem Budapestről – mondja fényképezőgéppel a kezében Fehér Zsuzsanna. – Látszik hogy próbálják a havat eltakarítani, de nem igazán jó eredménnyel. De a fővárosban sem jobb a helyzet – teszi hozzá.

Két fiatal lány arról panaszkodik, hogy jégpáncélon kell totyogni, ahogyan egyébként a külsőbb részeken is.

– Én elégedett vagyok a takarítással, mert a hullámos felületen döcög a babakocsi és ezt a kicsi nagyon élvezi – válaszol Kóti-Jószai Ilona gyermekét tologatva. Gyalogosként sem jön zavarba, erősen recézett cipőben jár, aminek nem csúszik a talpa. Egyáltalán nem elégedett viszont egy középkorú hölgy:

– Csodálkozok, miért nincs rendesen letakarítva?! Ez az állapot méltatlan egy ilyen városhoz és egy ilyen szép főtérhez! Balesetveszélyes is, kártérítést kérhetne, aki elcsúszik és mondjuk eltörik a keze. Az egész belváros ilyen jeges – teszi hozzá.

Csak homokkal

 

– Az elmúlt időszakban többször történt intenzív havazás. A Kossuth téren az önkormányzat ellenőreivel való egyeztetés alapján biztosítjuk a közlekedésre alkalmas, jégmentes területeket, amik igazodnak a gyalogosok fő közlekedési útvonalaihoz.

Nem végezhetjük a díszburkolatú sétányok sózását, mert az önkormányzat nem engedélyezi, az esetleges káros hatások miatt.

Hóesés esetén csökkentjük a síkosságot, illetve a hó eltakarítást speciális kis gépekkel, egyes helyeken kézi erővel végezzük. Ezután a területet kizárólag folyami homokkal szórjuk, aminek nincs olvasztó hatása, csak a felületet érdesíti. Folyamatos havazás esetén a kiszórt homokot a hó elfedi, hatása így nem érvényesül, ezért a technológiát meg kell ismételni, az időjárás függvényében naponta többször is.

Kitaposott utak

Az önkormányzat szerint az AKSD megfelelően végzi a főtér takarítását.

– Helyi rendeletünk szerint a díszburkolat takarítása más módon és eszközökkel történik, mint az egyéb területeké. Csak síktalanítására kerül sor; reggelente, de ha szükséges napközben is szórják homokkal. A sózást a burkolat és a növényzet védelme miatt kerüljük.

Vannak széles sávok, kitaposott utak a téren, szárazak, járhatóak: kérjük a közlekedőket, hogy ezeket használják! Sajnos, napközben valamennyire felolvad a hó és éjszakára visszafagy. Ez a téllel jár, nem tudunk tenni ellene. A DEHUSZ Kft. közmunkásai napközben – ahol lehet –, felszedik a havat – mondta Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője.

– A főtéren esedékes téli munkálatokat is az éves keretösszeg megállapítása alapján végezzük – mondta el Juhász Judit, a takarítást az önkormányzat megrendelése alapján teljesítő AKSD Kft. PR vezetője.